Kilpailumenestystä

Osallistuin kansainväliseen kirjansidontakilpailuun ”A Gathering of Leaves”, jonka ovat järjestäneet englantilainen taidekirjansitojien yhdistys Designer Bookbinders sekä Oxfordin yliopiston Bodleian Libraries, yhteistyössä kirjankeräilijä isänsä Paul Gettyn työtä jatkavan Mark Gettyn kanssa.

Kirjan sitominen tapahtui elokuussa 2021 ja tulosten julkistaminen sekä näyttelyn avajaiset oheistapahtumineen pidettiin Oxfordissa heinäkuussa 2022. Ihmeekseni ja ilokseni voitin kilpailussa toisen palkinnon — Sir Paul Getty Bodleian Bookbinding 2nd Prize!

Palkintoa ojentamassa Bodleian Library:n johtaja Richard Ovenden ja taustalla Designer Bookbinders presidentti Lester Capon. Kuva / Photo by Ian Wallmann

Kilpailun teemana olivat kasvit, kukat, puutarhat ja kaikki kasvikuntaa koskeva. Teema valikoitui, koska haluttiin juhlistaa Oxfordin kasvitieteellisen puutarhan perustamisen 400 juhlavuotta.

Sidokseni on nimeltään Bildatlas öfver Växtriket. Tekstin ja kuvat on tehnyt Moritz Willkomm, joka oli saksalainen akateemikko ja kasvitieteilijä.

Kirja on upea kasvikuvasto, jossa on tekstiosa, hakemisto ja 68 sivua täynnä upeita värikkäitä kuvia kasveista ja kukista. Se on painettu 1893 Helsingissä, painaja Söderstrom Förlag.

Etu- ja takakansi ovat poropergamenttia ja selkä vuohennahkaa. Sidos on liimaton sidos ja sivut on kiinnitetty kansiin selässä näkyvällä ketjupistoihin perustuvalla ompeleella silkki- ja kultalangalla ommellen. Titteli on painettu nahkaan messinkikirjasimilla käsikastin avulla, teksti on tummennettu kynttilän noella.

A Gathering of Leaves -näyttely kiersi seuraavasti:

Weston Library, Bodleian Libraries, Oxford
7.7.–11.9.2022
Sotheby’s, The Kiddell Gallery, Lontoo
21.–29.9.2022
University of Edinburgh, Main Library Gallery
4.11.2022–25.2.2023

Näyttelyjen jälkeen kirjasta tuli osa Gettyn Wormsley Library:n upeaa yksityistä kirjakokoelmaa, linnakirjasto kuvassa. Todella hieno kunnia! Toivon, että moderni kirjani tulee hyvin toimeen kokoelman vanhojen perinteisten kokonahkasidosten ja muiden kirjaston aarteiden kanssa — ihastuttaen tai ihmetyttäen kirjaston vierailijoita!