Kirjansidontakurssit kansalaisopistoissa, luovaa kirjansidontaa

Kirjansidonnan kurssit opistoissa

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidonnan kursseja useissa kansalaisopistoissa.

Kaikki lähiopetuskurssini näät tällä sivulla opistojen mukaan järjestettynä. Tekeillä olevien verkkokurssieni tilanteen näät itseopiskelu-sivulta.

Eniten kursseja on kotikaupungissani Sastamalan Opistossa, mutta vierailen myös Kankaanpäässä Petäjä-Opistossa ja Kankaanpään Opistossa, Jyväskylässä kansalaisopistossa ja Turussa Auralan kansalaisopistossa. Syyskautena 2021 kurssi on tarjolla myös Kemiössä Västra Nylands Folkhögskolassa.

Kurssien ohjaajana toimii Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari ja erityistekniikoiden AMK-artenomi.

Lämpimästi tervetuloa kaikille kursseille!

HUOM! Kurssien toteutuminen on tällä hetkellä epävarmaa ja riippuu koronarajoituksista. Rajoitukset vaihtelevat alueittain ja tilanteen mukaan. Päivitän tänne tietoa kurssien toteutumisesta heti kun sitä saan. Opistoilta pitäisi tulla mahdollisesta peruuntumisesta virallinen ilmoitus ilmoittautuneille. Pahoittelen omasta puolestani epävarmuutta!

SASTAMALAN OPISTO

Kirjansidonta, keskiviikkoilta 17–20
8.9.–1.12.2021, syysloma 20.10.2021
Kurssi sekä jatkajille että uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia ja korjataan vanhoja kirjoja perinteisin menetelmin ja luovasti yhdessä kehitellen.

Nahkakansi muistiviholle
4.–5.9.2021, la–su klo 9.30–16.30
Tehdään nahkaiset kannet kuminauhalla kiinnittyvälle muistiviholle, jonka voi vaihtaa uuteen sen täytyttyä. Kanteen voidaan painaa nimi tai nimikirjaimet.

Kirjansidonnan perusteet
25.–26.9.2021, la–su klo 9.30–16.30
Kirjansidonnan perusteita alusta alkaen. Valmistetaan perinteisen näköinen tyhjäsivuinen kovakantinen kirja, joka päällystetään kankaalla ja paperilla.
(punakantinen kirja kuvassa)

Tähtiommelsidos
16.–17.10.2021, la–su klo 9.30–16.30
Kirjotut kirjat -malli: monivihkoinen kirja, jonka selkään muodostuu ommellessa tähtiä. Tähtikuviota voidaan muunnella vihkojen lukumäärän mukaan. (kuvassa)

Taikarasia
6.–7.11.2021, la–su klo 9.30–16.30
Helpohko rasiamalli, jossa väliseinillä erotettuja osioita. Hauskan kaksipuoleisen kansirakenteen vuoksi vain puolet rasian osioista avautuu kerrallaan.

Keskeneräiset työt valmiiksi
11.–12.12.2021, la–su klo 9.30–16.30
Jäikö jokin työ kesken eikä kotona tule tehtyä tai menikö jokin kiva kurssiaihe viime vuosilta ohitse? Tällä kurssilla voidaan kertailla ja paikkailla yhdessä.

Ilmoittautuminen alkaa 12.8.2021 klo 12.30:

VÄSTRA NYLANDS FOLKHÖGSKOLA

Kirjansidontakurssi: Nahkakantisen avoselkäisen kirjan valmistus
Kurs i bokbindning: Bindning av bok med läderpärm och öppen rygg

1.-3.10.2021 pe 16–21, la 10–17, su 10–16, Brusaby, Kemiö

Kirjan teossa käytetään historiallista ketjupisto-ompelua, etiopialaista koptisidosta. Kirjan selkä jää avoimeksi ja kirja avautuu siksi erityisen hyvin. Ketjupistot ommellaan usealla neulalla melko paksulla langalla, jolloin ompelusta tulee näyttävä. Kirjan etu- ja  takakansi ovat erilliset kappaleet ja ne voidaan tehdä kaikenlaisista nahoista: eläväpintaiset, epätasaiset ja karvaiset käyvät oikein hyvin. Paksu jäykkä nahka käy vaikka sellaisenaan kanneksi, ohuempia nahkoja voidaan liimata kerroksittain taipuisaksi laminaatiksi. Aivan ohuet nahat voidaan tukea vaikka pahvilla. Kirjaa voi koristaa erilaisilla nauhoilla ja litteillä napeilla, jotka samalla pitävät kirjan suljettuna.

AURALAN KANSALAISOPISTO

Avoselkäsidos ketjupistoilla A

29.-31.10.2021, pe 18-20.30, la 10-16.00, su 10-15.30, Turku

Avoselkäisissä kirjansidoksissa vihkojen selät ja ompeleet jäävät valmiin kirjan selässä kauniisti näkyviin. Kirjat avautuvat erityisen hyvin, koska selkää ei liimata. Tällä kurssilla opit yhdellä neulalla ommeltavan ketjupisto-ompeleen. Ketjupistosidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, kierrätyskirjan kauniita kansia, nahkaa kerroksittain liimattuna, huopaa, kiehtovia kierrätysmateriaaleja… Aiempaa kokemusta ei tarvita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja ja lainata työvälineitä. Pidetään ruokatauko, omat eväät mukaan.

Samansisältöinen kurssi suunniteltu myös keväälle: 1.-3.4.2022.

Ilmoittautuminen syksyn kurssille aukeaa 8.6. klo 10.

JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Avoselkäisiä sidoksia

19.-21.11.2021, pe 16.30-20.30, la 9-16, su 10-16, Jyväskylä

Avoselkäisissä kirjansidoksissa vihkojen selät ja ompeleet jäävät selässä kauniisti näkyviin. Kirjat avautuvat erityisen hyvin, koska selkää ei liimata. Tällä kurssilla opit yhden neulan ketjupisto-ompeleen sekä tikapuuompeleen. Varsinaista selkäommelta voidaan täydentää käsinommellulla päänauhalla. Avoselkäsidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, kierrätyskirjan kauniita kansia, nahkaa kerroksittain liimattuna, huopaa, kiehtovia kierrätysmateriaaleja…

Ilmoittautuminen aukeaa 18.8. klo 16.

Tervetuloa myös facebook-ryhmääni KirjaTarjan kirjansidontakurssit!
Ryhmässä saat tietoa kursseista sekä voit jakaa omia ja kuulla toisten kurssilaisten kokemuksia ja vinkkejä.