Kirjansidontakurssit kansalaisopistoissa, luovaa kirjansidontaa

Kirjansidonnan kurssit opistoissa

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidontakursseja useissa kansalaisopistoissa.

Kaikki lähiopetuskurssini näät tällä sivulla opistojen mukaan järjestettynä. Tekeillä olevien verkkokurssieni tilanteen näät itseopiskelu-sivulta.

Eniten kursseja on kotikaupungissani Sastamalan Opistossa. Kevätkaudella 2022 vierailen suunnitelman mukaan Kankaanpäässä Petäjä-Opistossa, Jyväskylän kansalaisopistossa, Turussa Auralan kansalaisopistossa, Helsingin kesäyliopistossa ja Kankaanpään Opistossa. Loppukevään ja kesän kurssien tiedot ovat vielä tulossa.

Kurssien ohjaajana toimii Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari ja erityistekniikoiden AMK-artenomi.

Lämpimästi tervetuloa kaikille kursseille!

SASTAMALAN OPISTO

Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi

ke klo 17–20, 19.1.–13.4.2022, talviloma 2.3.2022
HUOM! Kurssi alkaa aikaisintaan ke 2.2. koronarajoitusten vuoksi.

Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.

Kirjansidontaa alusta alkaen

12.2. ja 26.2.2022, 2 x la klo 9.30–17.00, Sastamala
HUOM! Muutettu koronarajoitusten vuoksi Alkuperäinen aika 15.1. ja 29.1. ja 12.2. 3 x la

Vietetään kaksi talvilauantaita kirjansidonnan mahdollisuuksiin tutustuen ja rauhalliseen tahtiin perusteita opetellen. Kurssilla opitaan tekemään perinteisen näköinen tyhjäsivuinen kovakantinen kirja. Rakenne on nimeltään irtokansisidos. Se sopii hyvin vieraskirjaksi, muistokirjaksi, kalenteriksi tai muistikirjaksi. Kirja valmistuu omin käsin alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta, langalla yhteen ommellen. Kannet teemme eri paksuisista pahveista yhdistellen ja ne päällystetään kankaalla ja koristepaperilla eri tavoin yhdistellen. Kokeneet kurssilaiset voivat kurssilla edistää keskeneräisiä töitään tai aloittaa uusia projekteja yksilöllisin ohjein.

Nappisidos

9.–10.4.2022, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala
HUOM! Muutettu koronarajoitusten vuoksi Alkuperäinen aika 22.–23.1.2022

Nappisidos on liimaton sidos, jossa sivut ja kannet kootaan yhteen napit kiinnittävän ompelun avulla. Idea syntyi ns. kirjotuista kirjoista, mutta ompelutekniikassa on kuitenkin omanlaisiaan piirteitä. Parhaiten selkäompeluun liitettäväksi sopivat pienet paidan napit tai vastaavat. Niitä pitää olla useita samanlaisia tai ainakin aika lailla samankokoisia. Napeissa voi olla kaksi tai neljä reikää. Parhaita ovat napit, joissa reiät ovat mahdollisimman kaukana toisistaan, eivätkä sumpussa napin keskellä, se tekee ompelusta hankalaa. Myös pienehköt isoreikäiset helmet sopivat ompeluun. Tekniikalla voi toteuttaa melko ohuita kirjoja: yhden, kahden tai kolmen vihon sidoksia. Paksummatkin ovat toisaalta mahdollisia, kun lisätään nappien määrää selän sivusuunnassa. Sivut voivat olla ohutta paperia tai kartonkia ja vihot voivat olla melko paksuja, napin koko vaikuttaa asiaan. Kannet voivat olla taipuisat ohuesta pahvista tai kovat paksusta pahvista. Päällystys kirjansidontakluutilla tai puuvillakankaalla – teemaan sopien vaikkapa vanhalla kauluspaidalla!

Kalanruoto-ommel

19.-20.2.2022, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala

Tällä kurssilla opitaan kalanruoto-ompeleeksi nimetty ommel. Ensin tehdään kannet ja sivut, sitten ommellaan kaikki yhteen. Kirjan kansiksi on kaksi vaihtoehtoa: kannet voivat olla yhtenäiset tai etu- ja takakansi erikseen avoselkäisenä versiona. Yhtenäinen kansirakenne on helpompi ja selän päälle näkyviin jäävä ompelu pääsee hyvin esille tasaisella pohjalla. Avoselkäisenä versiona kirjan etu- ja takakansi ovat toisistaan erilliset ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saa tehtyä reikiä kannen kiinnitystä varten. Tukevuutta avoselkäiseen sidokseen saa lisäämällä ompeluun päätyompeleet, jolloin ommeltapa on hiukan monimutkaisempi. Kurssilla voi halutessaan tehdä molempia vaihtoehtoja. Molemmissa tapauksissa kuvion erottumista auttavat paksuhkot vihot. Tähän kirjaan sopisivat aika hauskasti kalannahkaiset kannet!

Nahkakantinen avoselkäinen kirja

12.-13.3.2022, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala

Kurssilla opitaan tekemään historiallinen ketjupisto-ommel, etiopialainen koptisidos, joka ommellaan usealla taivutetulla neulalla. Selkäommelta voidaan täydentää käsin ommellulla päänauhalla. Avoselkäisissä kirjansidoksissa vihkojen selät ja ompeleet jäävät selässä kauniisti näkyviin. Kirjat avautuvat erityisen hyvin, koska selkää ei liimata. Etu- ja takakansi ovat erilliset kappaleet ja ne voidaan tehdä ihan kaikenlaisista nahoista. Kauniisti kuluneet kierrätysnahat käytöstä poistetuista nahkavaatteista ja laukuista sopivat oikein hyvin. Paksu jäykkä nahka käy sellaisenaan kanneksi, rennompia nahkoja liimataan kerroksittain taipuisaksi laminaatiksi. Aivan ohuet nahat voidaan tukea pahvilla. Kirjaa voi koristaa erilaisilla nauhoilla ja litteillä napeilla, jotka samalla pitävät kirjan suljettuna.

Reunukseton kotelo

23.-24.4.2022, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala

Kurssilla opitaan tekemään yksinkertainen avautuva kotelomalli. Kotelon runko valmistuu 2 mm:n paksuisesta pahvista. Päällystys ja sisuksen vuoraus on käytössä kestävin, kun sen tekee taustatulla kankaalla tai kirjansidontakankaalla eli kluutilla. Päällystää voi myös vahvalla käsintehdyllä paperilla, esim. japanilaisella koristepaperilla, joka ei repeile helposti, vaan muotoutuu kauniisti kotelon kulmissa.

Liimaton ja langaton albumi

21.-22.5.2022, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala

Kurssilla opitaan tekemään valokuva-albumi, jonka selkärakenteessa ei käytetä sen enempää lankaa kuin liimaakaan! Sivut kootaan yhteen sivukartonkien selkätaitteelle tehtävien aukkojen, erillisten haitaritaitosten ja kartonkisuikaleiden avulla. Kirja kasaantuu tavallaan materiaaleja yhteen punoen. Selkä on liimaton ja jää avoimeksi, jolloin materiaalien vaihtelu näkyy kauniisti valmiissa albumissa. Albumin etu- ja takakansi ovat erilliset ja tehdään pahvista paperilla tai kankaalla päällystäen. Lopputulos on tyylikäs ja vähäeleinen.

Historialliset arkistosidokset

20.-22.6.2022, ma–ke klo 9.30–17 Sastamala

Historiallisten sidosten rakenneratkaisut ovat kiehtovia! Tällä kurssilla tutustutaan muutamiin vanhoihin tapoihin valmistaa arkistosidoksia ja opitaan käyttämään ja soveltamaan niitä. Vanhaa sidontatekniikkaa voi kopioida mahdollisimman pitkälle materiaaleja ja tyyliä myöten tai sitä voi käyttää pohjana omille luoville ideoille ja nykyaikaan sopiville sidoksille. Kurssin aiheena olevat sidokset ommellaan kahdessa vaiheessa: ensin sivut keskenään yhteen ja sitten blokkiin kiinnitetään kannet toisella näkyviin jäävällä ompeleella. Selkä on liimaton. Ompeluissa voi käyttää tukimateriaalia vahvikkeena ja koristeena, esim. nahkaa, pergamenttia tai nahkakartonkia. Samoilla materiaaleilla syntyvät esikuvan mukaiset vähän taipuisat kannet. Monenlaiset nahat sopivat kansimateriaaliksi ja niitä voidaan tarvittaessa tukea käsintehdyllä paperilla, kartongilla tai ohuella pahvilla reunat kääntäen. Mahdollisuuksia on monia ja kurssilla ehtii kokeilla useampaa vaihtoehtoa. Tervetuloa tutkimusretkelle!

PETÄJÄ-OPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Ommelkansisidos

4.-6.2.2022, pe 17.30-20, la 9.30-16, su 9.30-16, Kankaanpää

Ommelkansisidos on kirjansidos, joka avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteensa ansiosta. Sidos muistuttaa perinteistä kirjaa, mutta on hyvin kevytrakenteinen ja lähes liimaton. Päällystyksessä voi käyttää kankaita, kluutteja, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Kartonkikantinen sidos toimii parhaiten ohuehkoille kirjoille ja sopii loistavasti esim. luonnoskirjaksi ja kalenterimuistikirjaksi. Ommelkansisidos eli Sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin 80-luvulla kehittämä sidos.

JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

nahkakantinen avoselkäinen kirja

18.-20.3.2022, pe 16.30-20.30, la 9-16, su 10-16, Jyväskylä

Avoselkäisissä kirjansidoksissa vihkojen selät ja ompeleet jäävät selässä kauniisti näkyviin. Kirjat avautuvat erityisen hyvin, koska selkää ei liimata. Tällä kurssilla opit usealla taivutetulla neulalla tehtävän ketjupistosidoksen, etiopialaisen koptiompeleen. Selkäommelta voidaan täydentää käsin ommellulla päänauhalla. Etu- ja takakansi ovat erilliset kappaleet ja ne voidaan tehdä ihan kaikenlaisista nahoista.  Kauniisti kuluneet kierrätysnahat käytöstä poistetuista nahkavaatteista ja laukuista sopivat oikein hyvin. Paksu jäykkä nahka käy sellaisenaan kanneksi, rennompia nahkoja liimataan kerroksittain taipuisaksi laminaatiksi. Aivan ohuet nahat voidaan tukea pahvilla.  Kirjaa voi koristaa erilaisilla nauhoilla ja litteillä napeilla, jotka samalla pitävät kirjan suljettuna.

AURALAN KANSALAISOPISTO

Avoselkäsidos ketjupistoilla B

1.-3.4.2022, pe 18-20.30, la 10-16.00, su 10-15.30, Turku

Avoselkäisissä kirjansidoksissa vihkojen selät ja ompeleet jäävät valmiin kirjan selässä kauniisti näkyviin. Kirjat avautuvat erityisen hyvin, koska selkää ei liimata. Tällä kurssilla opit yhdellä neulalla ommeltavan ketjupisto-ompeleen. Ketjupistosidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, kierrätyskirjan kauniita kansia, nahkaa kerroksittain liimattuna, huopaa, kiehtovia kierrätysmateriaaleja… Aiempaa kokemusta ei tarvita. Jatkajille lisäideoita, mm. tikapuusidos.

KANKAANPÄÄN OPISTO

Käytännöllistä kirjansidontaa: Suojakannet ja kansiot

vk 26 ma–pe, 27.6.–1.7.2022 Kankaanpää

Oman näköisiä kansioita ja kansia arkipäivää ilahduttamaan! Opetellaan tekemään monenlaisia kirjansidonnan alaan kuuluvia pahvitöitä. Tehdään muovitaskusivuinen tyylikäs kansio avattavalla ruuvikiinnityksellä tai vahvalla nauhalla ommellen. Kansioon voit tehdä myös kartonkisivuja, jolloin se toimii perinteisen albumin tapaan. Kierreselkäisille kalentereille, vihoille ja repäisylehtiöille tehdään suojakannet, joihin sisus kiinnittyy kuminauhalla tai taskun avulla. Näin sisuksen voi tarvittaessa näppärästi vaihtaa uuteen. Opetellaan tekemään vihkoja ja lehtiöitä itse, mutta käytetään standardimittoja, jolloin sisukset voi jatkossa ostaa valmiina kaupastakin. Kurssilla voit tehdä myös mappikansion ja luentokansion. Päällystetään kansiot ja kannet kauniilla papereilla ja kestävillä kankailla: itsevärjätyt, kirjotut, uudet ja kierrätetyt kankaat luonnonmateriaaleista toimivat oikein hyvin!

Ilmoittautuminen avautuu 8.3.2022 klo 18.00.

Luovaa kirjansidontaa: Avoselkäsidokset 2

vk 29 ma–pe, 18.–22.7.2022 Kankaanpää

Avoselkäisissä kirjansidoksissa selkäompeleet jäävät valmiissa kirjassa näkyviin. Näyttävät ompeleet toimivat kirjan koristeena tai koko sommitelman pääideana. Tällä kurssilla opetellaan kahdella neulalla tehtäviä, parittaisiin reikiin perustuvia ompeleita. Ensin yksinkertainen kahden neulan ketjupisto-ommel, jota sitten muunnellaan lisäämällä vinoja pistoja usealla tavalla. Monimutkaisin malli on kaksivärinen: kaunis punoskuvio tuo mieleen kelttien koristekuviot ja siksi tekniikalle on annettu nimeksi kelttiommel (Celtic weave). Avoselkäsidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, vanhan kirjan kauniita kansia, nahkaa kerroksittain liimattuna, huopaa, muovia, kumia, puuta, kiehtovia kierrätysmateriaaleja…

Ilmoittautuminen avautuu 8.3.2022 klo 18.00.

Tervetuloa myös facebook-ryhmääni KirjaTarjan kirjansidontakurssit!
Ryhmässä saat tietoa kursseista sekä voit jakaa omia ja kuulla toisten kurssilaisten kokemuksia ja vinkkejä.