Kirjansidontakurssit kansalaisopistoissa, luovaa kirjansidontaa

Kirjansidonnan kurssit opistoissa

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidontakursseja useissa kansalaisopistoissa.

Kaikille avoimet lähiopetuskurssini näät tällä sivulla opistojen mukaan järjestettynä. Tekeillä olevien verkkokurssieni tilanteen näät itseopiskelu-sivulta.

Eniten kursseja on kotikaupungissani, Sastamalan Opistossa. Keväällä 2024 kalenteriin mahtuivat Sastamalan Opiston lisäksi jo tutuksi tulleet Jyväskylän kansalaisopisto, Auralan kansalaisopisto ja Petäjä-opisto ja uutena Tampereen seudun työväenopisto. Kesäkursseja vielä suunnitellaan.

Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä lähetetään ilmoittautuneille noin viikko ennen kurssia sähköpostilla. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.

Kurssien ohjaajana toimii Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari ja erityistekniikoiden AMK-artenomi.

Lämpimästi tervetuloa kaikille kursseille!

KANKAANPÄÄN OPISTO

Kirjansidontaa alusta alkaen

vk 22, 27.–31.5.2024, ma–pe, Kankaanpää

Opi tekemään perinteisen näköinen kovakantinen kirja! Muistikirjaksi, kalenteriksi, vieraskirjaksi, viinikirjaksi, resepteille, runoille, haaveille ja suunnitelmille…

Tyhjäsivuinen kirja valmistuu omin käsin, alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta, sitten langalla yhteen ommellen ja liimaillen. Kannet teemme eri paksuisista pahveista yhdistellen ja ne päällystetään kankaalla ja koristepaperilla. Opetellaan useita erilaisia tapoja kansien päällystämiseen. Kirjan sitominen ei ole vaikeaa, kun kurssilla käydään kaikki vaiheet läpi rauhalliseen tahtiin. Viikon aikana ehditään tehdä useampi kirja.

Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kertaajille. Kurssin tavoitteena on, että opit tuntemaan yksinkertaisen perinteisen kovakantisen kirjan työvaiheet, työvälineet ja materiaalit, sekä ymmärtämään perusteluja niiden käytölle.

Nauhoille ommeltu avoselkäsidos

vk 29, 15.–19.7.2024, ma–pe, Kankaanpää

Tervetuloa oppimaan kirjamalli, jonka tekemisessä voit käyttää luovuutta! Tämän kirjamallin idea on kirjan selkäosan näkyviin jäävä kiehtova kiinnitysrakenne.

Kurssilla opit avoselkäisen liimattoman kirjamallin, jossa kansien kiinnitys tehdään nauhojen avulla. Selkään ei tule liimaa, minkä ansioista kirja avautuu hyvin. Kannet voidaan tehdä pahvista koristepaperilla tai kankaalla päällystäen tai nahkoja laminaatiksi liimaten. Kauniit kierrätyskirjan kannet sopivat myös loistavasti. Tehdään useita erilaisia versioita ja voidaan ideoida lisää yhdessä.

Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kokeneille. Kurssin tavoite on, että perusteisiin tutustuttuasi opit soveltamaan rakennetta oman maun mukaan  ja voit antaa luovalle mielelle vapaat kädet.

AURALAN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: ommelkansisidos

19.–21.4.2024, pe 18–20.30, la 09.30–16.30, su 09.30–15.45 Turku

Ommelkansisidos on viehättävä kirjamalli, joka avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteensa ansiosta. Sidos muistuttaa perinteistä kirjaa, mutta on hyvin kevytrakenteinen ja lähes liimaton. Taipuisien kansien päällystyksessä voi käyttää taustattuja kankaita, kluutteja, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Sidostapa toimii parhaiten ohuehkoille kirjoille ja sopii loistavasti esimerkiksi luonnoskirjaksi, kalligrafiaan ja kalenterimuistikirjaksi. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kokeneille.

SASTAMALAN OPISTO kevät 2024

Keskiviikon kirjansidonta

17.1.–3.4.2024
keskiviikkoisin klo 17.00–20.00
talviloma 28.2.

Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.

Salainen belgialainen sidos

25.–26.5.2024, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala

Kierrätyskirjan kannet uuden kirjan materiaaliksi! Liimaton salainen belgialainen sidos sopii loistavasti vanhojen kauniiden rikkinäistenkin poistokirjojen uusiokäyttöön. Ns. salainen belgialainen sidos on liimaton kirjansidos, jossa kirjan osia yhdistävät langat jäävät valmiissa kirjassa kauniisti näkyviin selän ja kannen päälle. Sivut kiinnittyvät kansiin toisella ompeleella eli ompelu on kaksivaiheinen. Toisistaan erilliset etu- ja takakansi voivat olla melkein mitä vain materiaalia, mihin saa tehtyä reikiä ompelua varten. Siksi voidaan käyttää hyväksi kauniiden kierrätyskirjojen kansia. Selkäkappaleiksikin sopivat täydellisesti vanhan kirjan kultakoristeiset selät kiehtovine nimikilpineen. Voidaan tarvittaessa rakennella kannet myös muista materiaaleista: pahvia paperilla tai kankaalla päällystäen, erilaisia nahkoja voi liimata keskenään päällekkäin tukevaksi kanneksi ja paksu huopa toimii kantena sellaisenaan. Näissäkin voi hyödyntää kierrätysmateriaaleja, jos haluat.

Historiallinen pitkäpistosidos

24.–26.6.2024, ma–ke klo 9.30–17.00, Sastamala

Opi sitomaan kirja keskiaikaisella ompelutekniikalla, jossa kirjan selkäompeleet jäävät näkyville. Tehdään kirjalle taipuisat kannet historialliseen tyyliin tai oman maun mukaan. Tervetuloa tutkimaan yhdessä kiehtovia historiallisia rakenteita, joita pitkäpistosidos-nimikkeen alle kuuluu. Perusidea on, että vihot kiinnittyvät suoraan kansiin selässä näkyviin jäävällä ompeleella. Historiallisia ompelumalleja on useita ja ne ovat käytännöllisiä ja kauniita. Omat kirjamme voimme toteuttaa historiaa mukaillen mahdollisuuksien mukaan tai soveltaa tekniikkaa nykyaikaisin materiaalein. Kirjojen kansina voimme käyttää ainakin nahkaa, mm. omenakuiduista valmistettua tekonahkaa, nahkakartonkia, tukevaa korkkikangasta ja pergamenttia. Ehditään tehdä useampi kirja ja opetella useita vaihtoehtoja kansiksi ja ompeluun. Kurssi sopii myös aloittelijoille, mutta kädentaidoista ja tarkkuudesta on hyötyä.

Tervetuloa myös facebook-ryhmääni KirjaTarjan kirjansidontakurssit!
Ryhmässä saat tietoa kursseista sekä voit jakaa omia ja kuulla toisten kurssilaisten kokemuksia ja vinkkejä.