
Kirjansidonnan kurssit opistoissa

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidontakursseja useissa kansalaisopistoissa.
Kaikille avoimet lähiopetuskurssini näät tällä sivulla opistojen mukaan järjestettynä. Tekeillä olevien verkkokurssieni tilanteen näät itseopiskelu-sivulta.
Eniten kursseja on kotikaupungissani, Sastamalan Opistossa. Keväällä 2023 kalenteriin mahtuivat Sastamalan Opiston lisäksi jo tutuksi tulleet Petäjä-Opisto, Jyväskylän kansalaisopisto, Auralan kansalaisopisto, Vakka-Suomen kansalaisopisto sekä uutena kokemuksena minulle aikuisten käsityön taiteen perusopetus Ylöjärvellä 2. ja 3. vuosikurssille. Heinäkuussa on tarjolla kaksi kurssia Kankaanpään Opistossa.
For the first time I have now planned an international summer course at Sastamalan Opisto, Sastamala, Finland: Embroidered long stitch bindings. One of my favorite subjects 🙂 On this course I will teach in Finnish and English according to participant’s needs. More information below or from me by email: kirjatarja@gmail.com. Welcome to Finland!
Kurssien ohjaajana toimii Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari ja erityistekniikoiden AMK-artenomi.
Lämpimästi tervetuloa kaikille kursseille!

KANKAANPÄÄN OPISTO
Pahviset rasiat ja kotelot 1

vk 27, 3.–7.7.2023, Kankaanpää
Tee itse yksinkertaisia ja näppäriä rasioita ja koteloita pahvista! Tällä kurssilla opit tekemään kolme erilaista rasiamallia: reunukseton kotelo, läppäkantinen rasia ja taikarasia.
Näitä malleja yhdistää se, että kaikissa on kannen ja pohjaosan kiinteästi yhdistävä rakenne. Kannen kiinnitys toteutetaan kussakin mallissa täysin eri tavoin, joten opit jokaisessa mallissa uutta. Tiiviisti sulkeutuva reunukseton kotelo sopii hyvin kuljetukseen ja on todella kätevä työvälineille ja kynille. Läpällinen rasia sopii pöydällä säilytettäväksi laatikoksi. Taikarasia on ihastuttava lokerikko, johon voi piilottaa aarteita. Rungot rakennetaan 2 mm paksuisesta pahvista ja päällystetään kirjansidontakluutilla, kankaalla ja koristepaperilla. Tavoitteena on, että opit koteloiden ja rakenteiden perusperiaatteita ja pystyt soveltamaan niitä omiin tarpeisiin sopivia mittoja käyttäen.
Historiallisia kirjansidoksia luovasti

vk 29, 17.–21.7.2023, Kankaanpää
Tutustu historiallisten arkistosidosten kiehtoviin rakenteisiin! Tällä kurssilla opit useita vanhoja tapoja valmistaa taipuisakantisia sidoksia.
Kurssin aiheena olevat keskiaikaiset arkistosidokset ommellaan kahdessa vaiheessa: ensin sivut keskenään yhteen ja sitten tehtyyn blokkiin kiinnitetään kannet toisella, näkyviin jäävällä ompeleella. Entisaikojen kirjansitojat ovat olleet kekseliäitä, joten tämän tyyppisiä sidontatapoja on monia erilaisia. Voit kopioida historiallisia kirjamalleja mahdollisimman pitkälle materiaaleja ja tyyliä myöten tai soveltaa rakenteita nykyaikaan luovasti. Kansimateriaaleiksi sopivat kätevimmin nahat, nahkakartongit, korkkikankaat, vahvat paperit ja kartongit, jotka toimivat tarvittaessa myös selän ompeleiden tukimateriaalina ja koristeena, mutta voit kokeilla hyvinkin erikoisia materiaaleja. Kurssin tavoite on, että perusteisiin tutustuttuasi opit soveltamaan rakenteita ja voit antaa luovalle mielelle vapaat kädet.
JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO
kirjansidonta: paperikantinen sidos

17.–19.3.2023, pe 16.30–20.30, la 9–16, su 10–16.00 Jyväskylä
Opi tekemään kaunis paperikantinen kirja! Kansina voidaan käyttää monenlaisia koristepapereita, jotka eivät murru taivuttaessa eivätkä repeä helposti. Mm. japanilaiset koristepaperit, nepalilaiset lokta-paperit ja monet muut käsin tehdyt paperit sekä myös taipuisalle vahvalle teolliselle paperille tehdyt värjäykset ja marmoroinnit. Kirjan juju on näkyviin jäävä ompelu: kannen väreihin sopivat lanka ja ommeltuki. Sidoksessa ei käytetä liimaa, jolloin kirjasta tulee ihanan taipuisa ja hyvin avautuva. Lopuksi voimme tehdä nopeita vihkoja. Kivat paperit hyötykäyttöön!
AURALAN KANSALAISOPISTO
Luovaa kirjansidontaa: lankabindisidos

31.3.–2.4.2023, pe 18–20.30, la 09.30–16.30, su 09.30–15.45 Turku
Kurssilla tehtävä lankabindisidos on uuden ajan kirjansidos, joka lainaa ulkonäkönsä perinteiseltä kirjalta, mutta onkin selkärakenteeltaan liimaton. Sivut kiinnittyvät kansiin kahden vahvan ompelun avulla. Toinen ommel jää koristeellisesti selkään näkyviin vaakasuuntaisina lankoina, tuoden mieleen vanhojen nahkasidosten bindit — siitä sidos on saanut nimensä. Kannet ovat yhtenäiset ja rakentuvat paksusta ja ohuesta pahvista. Ne voi päällystää kankaalla ja koristepaperilla perinteisen kirjan tapaan. Voit myös käyttää selkätaitteeltaan ehjiä kierrätyskirjan kansia sellaisenaan tai uudella materiaalilla päällystäen. Kauniit vanhat kannet voivat saada ihan uusia tarinoita sisäänsä! Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kokeneille.
VAKKA-SUOMEN KANSALAISOPISTO
Nahkaiset ja kankaiset suojakannet muistivihoille

15.–16.4.2023, la–su klo 9.30–17 Uusikaupunki
Omannäköiset vihon tai kalenterin suojakannet arkipäivää ilahduttamaan! Voit tehdä kannet tavallisille ja kierreselkäisille vihoille. Sisus kiinnittyy kansiin kuminauhalla, jolloin sen voi näppärästi vaihtaa uuteen. Opetellaan tekemään vihkoja itse: voit käyttää sivuina erilaisia papereita ja muovitaskuja, jotka sopivat käyttötarkoitukseesi. Kun käytetään kansissa standardimittoja, vihkoja voi ostaa valmiina kaupastakin. Päällystetään taipuisat tai kovat kannet kankaalla tai nahalla. Parhaiten sopivat puuvilla- ja pellavakankaat, itsevärjätyt, kirjotut, uudet ja kierrätetyt. Nahkakansiin sopivat kaikenlaiset nahat. Kauniisti kulunut vanha nahkavaate tai laukku voi saada uuden elämän!
SASTAMALAN OPISTO
Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi

18.1. – 5.4.2023 Sastamala klo 17.00–20.00 Talviloma 1.3.2023
Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.
Kirjansidonta / Lankabindisidos

25.–26.3.2023, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala
Lankabindisidos on uuden ajan kirjansidos, joka lainaa ulkonäkönsä perinteiseltä kirjalta, mutta onkin selkärakenteeltaan liimaton. Sivut kiinnittyvät kansiin kahden vahvan ompelun avulla. Toinen ommel jää koristeellisesti selkään näkyviin vaakasuuntaisina lankoina, tuoden mieleen vanhojen nahkasidosten bindit — siitä sidos on saanut nimensä. Kannet ovat yhtenäiset ja rakentuvat paksusta ja ohuesta pahvista. Ne voi päällystää kankaalla ja koristepaperilla perinteisen kirjan tapaan. Voit myös käyttää selkätaitteeltaan ehjiä kierrätyskirjan kansia sellaisenaan tai uudella materiaalilla päällystäen. Kauniit vanhat kannet voivat saada ihan uusia tarinoita sisäänsä!
Kirjansidonta / Suojakannet repäisylehtiölle

22.–23.4.2023, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala
Arkinen muistilappujen repäisylehtiö saa piristysruiskeen, kun teemme lehtiölle persoonalliset suojakannet. Repäisylehtiön suojakannet rakennellaan paksusta pahvista ja päällystetään kulutusta kestävällä kirjansidontakluutilla tai itse taustatulla kankaalla. Kansiin tehdään vahva litteä tasku, johon lehtiön taustapahvi pujotetaan. Näin sisuksen voi tarvittaessa näppärästi vaihtaa uuteen. Opetellaan tekemään lehtiöitä itse, mutta käytetään standardimittoja, jolloin sisukset voi jatkossa ostaa valmiina kaupastakin. Voit myös tuoda valmiiksi kaupasta ostetun repäisylehtiön: pienen käsilaukkuun mahtuvan tai vaikka A4-kokoisen. Keksitään myös kynälle hyvä kiinnityspaikka. Kurssilla opittavaa näppärää taskurakennetta voi hyödyntää monenlaisissa kirjankansissa myöhemminkin.
Kirjansidonta / Kelttiommelsidos

13.–14.5.2023, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala
Avoselkäinen sidos, jonka vinot ja tiheät selkäompeleet muistuttavat kelttien punoskoristekuvioita. Siitä kelttiommel (Celtic weave) on saanut nimensä, sidoksella ei ole muuta tekemistä kelttien kanssa. Tällä kurssilla opetellaan ommel, joka perustuu parittaisiin reikiin ja siten ommellaan kahdella neulalla yhtä aikaa. Se on huomattavasti helpompi hahmottaa kuin neljällä neulalla tehtävä raidallinen malli. Ommelkuvio voi olla yksivärinen tai hauskasti kaksivärinen, jolloin punoskuvio tulee selkeämmin esille. Avoselkäsidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, vanhan kirjan kauniita kansia, nahkaa kerroksittain liimattuna, huopaa, muovia, kumia, kiehtovia kierrätysmateriaaleja…
Kirjansidonta / Ristirakennesidokset

19.–21.6.2023, ma-ke 9.30–17.00 Sastamala
Ristirakennesidos on uuden ajan luova ja liimaton kirjansidos monine muunnoksineen. Ristirakennesidoksen (Crossed Structure Binding) on kehittänyt Carmencho Arregui 90-luvulla lähtökohtanaan keskiaikaiset pitkäpistosidokset. Sidos on liimaton ja on suunniteltu vanhojen kirjojen konservointisidokseksi. Yhtä hyvin se sopii kuitenkin kaikenlaisten kirjojemme rakenteeksi. Perustekniikasta on olemassa useita erilaisia versioita, valitaan niistä mieluisimmat työn alle. Kurssilla ehdit tehdä useamman kirjan. Käytetään kansina topakoita, lujia ja taivutuksen kestäviä kartonkimateriaaleja: mm. hyvälaatuiset akvarelli- ja lumppukartongit, paksuhkot kasvikuitupaperit, miniaaltopahvi ja nahkakartonki. Pahvia ei tarvita ja kansista tulee mukavan taipuisat. Ompelu jää sidoksessa usein kauniisti näkyviin ja toimii samalla koristeena. Kannen kiinnitykset voidaan viimeistellä koristeompelein ja nappikiinnityksin.
Kirjansidonta / Kirjotut kirjat
Embroidered long stitch bindings

26.–28.6.2023, ma-ke / Mon-Wed 9.30–17.00 Sastamala
Kirjotut kirjat ovat ihastuttava nykyaikainen jatkumo historiallisille pitkäpistosidoksille. Rakenne on liimaton ja sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisella selkäompeleella, joka jää valmiissa kirjassa näkyviin. Erilaisia ompelumalleja on lukematon määrä. Olen antanut tekniikalle nimeksi ”kirjotut kirjat”, koska monet niistä lainaavat ulkonäkönsä ja tekniikkansa kirjontapistoilta, mm. ketjupisto, ristipisto ja aitapisto. Tekniikka on muunneltavissa ja opittuasi perusteet voit soveltaa pistoja itsekin lähes loputtomiin. Tehdään kirjoille yksinkertaiset kannet nahasta tai nahkakartongista, jotta voidaan keskittyä kokeilemaan mahdollisimman montaa erilaista ompelua.
Tälle kurssille houkuttelen opiskelijoita myös Suomen rajojen ulkopuolelta, jää nähtäväksi tuleeko kukaan 🙂 Opetuskieli suomi ja englanti tarpeen mukaan. Rohkeasti mukaan kurssille mahdollisesti normaalia kansainvälisempään tunnelmaan!

Embroidered bindings are a delightful modern adaptation of the historical long stitch bindings. The structure is non-adhesive, and the pages attach to covers with a decorative stitch, visible in the finished book. There are numerous different sewing patterns. I call this technique “embroidered bindings” because many of them loan their appearance and technique from embroidery stitches such as chain stitch, cross stitch, and herringbone stitch. The technique is very versatile and after learning the basics it is possible to modify patterns endlessly. We can make simple leather or vegan leather covers for the books and concentrate on trying out as many sewing patterns as possible.
Teaching language Finnish and English according to students’ needs. Enrollment in Finnish, ask for my assistance if needed 🙂 Also contact me if you need more information: kirjatarja@gmail.com.
Tervetuloa myös facebook-ryhmääni KirjaTarjan kirjansidontakurssit!
Ryhmässä saat tietoa kursseista sekä voit jakaa omia ja kuulla toisten kurssilaisten kokemuksia ja vinkkejä.
