Kirjansidontakurssit

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidonnan kursseja useissa kansalaisopistoissa: eniten kursseja on kotikaupungissani Sastamalassa, mutta vierailen myös Kankaanpäässä, Jyväskylässä ja Turussa. Kevätkautena 2021 kurssit ovat tarjolla myös Kemiössä ja Helsingissä. Suunnitelmissani ovat nyt kirjansidonnan verkkokurssit. Jos olet kiinnostunut, seuraa näitä sivuja tai liity facebook-ryhmääni saadaksesi tietoa. Voit myös lähettää minulle sähköpostia tietoa saadaksesi: kirjatarja (at) gmail.com.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikenlaisille kursseille sekä facebook-ryhmääni:
KirjaTarjan kirjansidontakurssit

HUOM!
Yritän päivittää tietoa kurssien toteutumisesta, heti kun sitä saan. Tilanteet muuttuvat välillä todella nopeasti ja kurssi saatetaan perua muutamaa päivää ennen kurssia, jopa samana päivänä, jos viranomaiset niin päättävät. Pahoittelen omasta puolestani epävarmuutta!

SASTAMALAN OPISTO

Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 5.1.2021 klo 12.30
www.sastamalanopisto.fi
https://opistopalvelut.fi/sastamala/courses.php?l=fi#pos-1-4-32
Muista tilata samalla myös aktiivikortti, jos osallistut useammille kursseille!

Kirjansidontaosasto sijaitsee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen päärakennuksessa (kätsäkoulu) Vammalassa. Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä löytyy täältä noin viikko ennen kurssia. Materiaaleja on myös mahdollista ostaa kurssilla.

Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi
klo 17.00–20.00, ei taida alkaa tänä keväänä

Kirjansidontaa alusta alkaen
24.4. ja 8.5.2021, 2 x la 9.30–17 peruuntuu

Reunukseton kotelo
22.5.–23.5.2021, la-su 9.30–16.15 odotellaan tietoa rajoituksista

Näppärä kokonaan avautuva, mutta napakasti kiinni pysyvä kotelomalli, jossa on mukava säilyttää ja kuljettaa esim. kynät ja pienet työvälineet. Kotelon runko valmistuu 2 mm:n paksuisesta pahvista. Päällystys ja sisuksen vuoraus on käytössä kestävin, kun sen tekee taustatulla kankaalla tai kirjansidontakankaalla eli kluutilla. Päällystää voi myös vahvalla käsintehdyllä paperilla, esim. japanilaisella tai nepalilaisella koristepaperilla, joka ei repeile helposti, vaan muotoutuu kauniisti kotelon kulmissa. Kuva tulossa.

Vanhalle pokkarille uusi sidos
21.–23.6.2021, ma-ke 9.30–17

Teolliset kirjat tehdään nykyisin useimmiten liimaselkäisinä kustannussyistä. Vaikka liimat ovat vuosien saatossa huimasti kehittyneet, kirjat menevät silti aika helposti rikki: selkäliimaus murtuu ja tekstiblokki voi pilkkoutua useaan osioon. Sivut on mahdollista ommella uudelleen kasaan, kunhan selässä on jonkinverran marginaalia eli tyhjää alaa. Ompelumenetelmän takia kirjan avautuminen hiukan jäykistyy ja liian lähellä selkäreunassa olevaa tekstiä ei pysty lukemaan.

Korjausompelu onnistuu ja kannattaa tehdä, kun paperi ei ole aivan haurasta ja repeilevää. Homma on muutenkin sen verran työläs, että sitä ei ihan kaikille pokkareille kannata tehdä, vain lempikirjoille ja tarpeellisille käyttökirjoille. Tekniikkaa voi toki kokeilla ensin johonkin vähemmän tärkeään opukseen. Sidokseen lisätään etulehdet ja tarvittavat selkärakenteet. Uudet kannet tehdään kovasta pahvista ja päällystetään kirjansidontakankaalla perinteisen kirjansidonnan tyyliin. Jos vanhat pokkarinkannet ovat tallessa, ne voidaan liittää mukaan sidokseen, joko kannen päälle tai kirjan sisälle.


HELSINGIN SEUDUN KESÄYLIOPISTO, Helsinki

Marmorointia ja kirjansidontaa
15.–16.5.2021 peruuntuu
https://www.kesayliopistopalvelut.fi/helsinginseutu/course.php?l=fi&t=5784


AURALAN KANSALAISOPISTO, Turku

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat B
uusi ajankohta 29.-30.5.2021 (oli 27.–28.3.2021) la–su klo 9–16,
Ilmoittautuminen:
https://opistopalvelut.fi/aurala/course.php?l=fi&t=6676

kirjotut kirjat

Tervetuloa tutustumaan uuden ajan luovaan ja liimattomaan kirjansidontaan! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia tai kierrätettyjä materiaaleja, esim. vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä pöytäliinaa. Kirjan rakenne on itsessään liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Kirjan ompelu on mukavaa jumppaa aivoille! Aiempaa kokemusta ei tarvita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja ja lainata työvälineitä.


KANKAANPÄÄN OPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Avoselkäsidokset 1
vk 24, 14.-18.6.2021
Ilmoittautuminen 9.3.2021 klo 18:
https://www.kesäkurssit.fi/kirjansidonta/

Avoselkäisissä kirjansidoksissa kauniit ompeleet jäävät selässä näkyviin ja toimivat kirjan koristeena. Napakoiden ketjupistojen rinnalle on kehitelty koko joukko näyttäviä ompeluita. Tällä kurssilla opetellaan yhden neulan ketjupisto-ommel, tikapuuommel sekä tuhatjalkainen ommel sovelluksineen. Avoselkäsidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, vanhan kirjan kauniita kansia, nahkaa kerroksittain liimattuna, huopaa, muovia, kumia, puuta, kiehtovia kierrätysmateriaaleja…

Luovaa kirjansidontaa: Ommelkansisidos
vk 28, 12.-16.7.2021
Ilmoittautuminen 9.3.2021 klo 18:
https://www.kesäkurssit.fi/kirjansidonta/

Ommelkansisidos eli sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin 80-luvulla kehittämä tyylikäs ja hillitty, lähes liimaton kirjansidos. Sidos avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteen ansiosta. Taipuisat kartonkikannet ommellaan kiinni sidokseen samalla kun sivutkin. Päällystyksessä voi käyttää taustattuja kankaita, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Alkuperäinen ommelkansisidosversio on kevytrakenteinen ja sopii parhaiten ohuille kirjoille. Kurssilla sovelletaan tekniikkaa eteenpäin ja tehdään sidoksesta myös kovakantisempi versio.


VÄSTRA NYLANDS FOLKHÖGSKOLA

Kirjansidontakurssi: Nahkakantisen avoselkäisen kirjan valmistus
Kurs i bokbindning: Bindning av bok med läderpärm och öppen rygg
uusi ajankohta 1.-3.10.2021 (oli 9–11.4.2021)
pe 16–21, la 10–17, su 10–16
kurssipaikka: Brusaby, Kemiö
Ilmoittautuminen ja tarkemmat tiedot:
https://vnf.fi/kurssi/kirjansidonta/ tai https://vnf.fi/kurs/bokbindning/

Kirjan teossa käytetään historiallista ketjupisto-ompelua, etiopialaista koptisidosta. Kirjan selkä jää avoimeksi ja kirja avautuu siksi erityisen hyvin. Ketjupistot ommellaan usealla neulalla melko paksulla langalla, jolloin ompelusta tulee näyttävä. Kirjan etu- ja  takakansi ovat erilliset kappaleet ja ne voidaan tehdä kaikenlaisista nahoista: eläväpintaiset, epätasaiset ja karvaiset käyvät oikein hyvin. Paksu jäykkä nahka käy vaikka sellaisenaan kanneksi, ohuempia nahkoja voidaan liimata kerroksittain taipuisaksi laminaatiksi. Aivan ohuet nahat voidaan tukea vaikka pahvilla. Kirjaa voi koristaa erilaisilla nauhoilla ja litteillä napeilla, jotka samalla pitävät kirjan suljettuna.