Kirjansidontakurssit

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidonnan kursseja useissa kansalaisopistoissa: kotikaupungissani Sastamalassa, Kankaanpäässä ja Jyväskylässä. Ensi talvikautena kurssit ovat tarjolla myös Turussa ja Kemiössä (kevät 2021). Suosikkiaiheitani ovat monenlaiset luovuutta ruokkivat sekä historiallisiin sidoksiin perustuvat rakenteet.

Suunnitelmissani ovat nyt kirjansidonnan verkkokurssit. Jos olet kiinnostunut, seuraa näitä sivuja tai liity facebook-ryhmääni saadaksesi tietoa. Voit myös lähettää minulle sähköpostia tietoa saadaksesi: kirjatarja (at) gmail.com.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikenlaisille kursseille sekä facebook-ryhmääni:
KirjaTarjan kirjansidontakurssit

Lisätietoa kursseista:

SASTAMALAN OPISTO

Kirjansidontaosasto sijaitsee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen päärakennuksessa (kätsäkoulu) Vammalassa. Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä löytyy täältä noin viikko ennen kurssia. Materiaaleja on myös mahdollista ostaa kurssilla.

Ilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa 12.8.2020 klo 12.30
www.sastamalanopisto.fi
Muista tilata samalla myös aktiivikortti, jos osallistut useammille kursseille!

Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi
9.9.–2.12.2020, klo 17.00–20.00
syysloma 4.11.2020 (siirretty normaalista syysloman ajankohdasta)

Kurssi sekä jatkajille että uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia ja korjataan vanhoja kirjoja perinteisin menetelmin ja luovasti yhdessä kehitellen. Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia yleensä tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Tänne mahtuu vielä mukaan!

Avoselkäinen kelttiommelsidos
5.–6.9.2020, la–su klo 9.30–17

Kirjansidonnan perusteet
19.–20.9.2020, la–su klo 9.30–17

Taitosselkäinen valokuva-albumi
10.–11.10.2020, la–su klo 9.30–17
Ohje ilmoittautuneille täällä >

Valokuva-albumirakenne, jossa valokuvien tarvitsema ylimääräinen tila järjestetään selkään ommeltavalla haitaritaitoksella. Avautuu superhyvin. Tässä rakenteessa selkään taitellaan vahvasta paperista kaksinkertainen haitaritaitos. Värillisestä etulehtipaperista tehtynä se toimii koristeena. Varsinaiset sivut eli taitetut kartongit ommellaan selkähaitariin sopivin välein. Sivut voi tehdä myös ohuesta paperista vihkoina, tai sekoittaa keskenään erilaisia sivuja. Hyvä idea vaikkapa juhliin yhdistetyksi vieraskirjaksi ja parhaiden kuvien albumiksi. Sivut avautuvat todella hyvin. Kaunista haitariselkää täydentäisi hyvin avoselkäinen rakenne ja uusi solmuommel, joka joustaa hauskasti haitarin mukana. Periaatteessa albumin rakenne voi olla melkein minkälainen vain, perinteinen tai liimaton, ommeltu tai ruuveilla kiinnittyvä. Kokeillaan!

Kirjottu verkko-ommel
31.10.–1.11.2020, la–su klo 9.30–17

Uusi kirjotut kirjat -malli! Monivihkoinen kirja, jonka selkään ommellaan verkkopintaa. Voit tehdä myös muita kirjotut kirjat -malleja. Liimaton selkärakenne eli vihkot ommellaan kiinni valmiisiin kansiin näkyviin jäävällä ompeleella. Kansirakenne on yhtenäinen eli kannen selkään tehdään reikiä ompelua varten. Verkko-ommel näyttää nimensä mukaisesti verkolta, ja siitä tulee sitä isompi ja tiheämpi mitä enemmän kirjaan tulee vihkoja. Vihkojen pitää olla paksuhkot. Taipuisat kannet voidaan tehdä ohuesta pahvista kankaalla tai ohuehkolla nahalla päällystäen. Paksummasta nahasta taas kannet syntyvät taustaamalla toisella nahalla tai kartongilla.

Kannellinen laatikko
14.–15.11.2020, la–su klo 9.30–17

Tehdään kaulallinen säilytyslaatikko tiiviisti sulkeutuvalla kannella. Mitat oman säilytystarpeen mukaan. Tehdään laatikko alusta asti itse paksusta pahvista liimaten. Rasialle tehdään kaula, jonka ansiosta irrallinen kansi pysyy tiiviisti paikallaan. Rasian päällystämiseen ja vuoraukseen voidaan käyttää koristepaperia, tapettia, kirjansidontakluuttia ja taustattua puuvillakangasta.

Keskeneräiset työt valmiiksi
5.12. ja 12.12.2020, 2 x la klo 9.30–17.00

Jäikö jokin työ kesken eikä kotona tule tehtyä tai menikö jokin kiva kurssiaihe syksyltä ohitse? Tällä kurssilla voidaan kertailla ja paikkailla. Voit vinkata minulle etukäteen (esim. sähköpostilla tarja@kirjatar.fi) mitä olet tulossa tekemään ja saat tarvittaessa tarkempia ohjeita tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä.

Kuvassa ommelkansisidoksia.


AURALAN KANSALAISOPISTO, Turku

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat
24.–25.10.2020, la–su klo 9–16

Ilmoittautuminen alkaa 26.5.2020 klo 10
https://opistopalvelut.fi/aurala/course.php?l=fi&t=6238
Kurssi on täynnä, mutta varapaikallekin kannattaa ilmoittautua, peruutuksia voi tulla syksyn epävarmuuden takia. HUOM! Kevätkaudelle 2021 suunnittelilla samansisältöinen kurssi!

kirjotut kirjat

Tervetuloa tutustumaan uuden ajan luovaan ja liimattomaan kirjansidontaan! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia tai kierrätettyjä materiaaleja, esim. vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä pöytäliinaa. Kirjan rakenne on itsessään liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Kirjan ompelu on mukavaa jumppaa aivoille! Aiempaa kokemusta ei tarvita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja ja lainata työvälineitä.


JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat
20.–22.11.2020
pe klo 16.30–20.30, la 9–16, su 10–16

Ilmoittautuminen maanantaina 17.8.2020 kello 16
https://www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto%20/kurssit-ja-ilmoittautuminen

kirjotut kirjat

Kirjontaa kirjan selässä! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kirjan rakenne on liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Niiden ompelu on mukavaa jumppaa aivoille – aloitetaan helposta ja edetään halujen mukaan haasteellisempiin. Ohuesta pahvista rakentuvien kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia materiaaleja tai kierrättää vaikkapa vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä muistojen pöytäliinaa.