Kirjansidontakurssit kansalaisopistoissa, luovaa kirjansidontaa

Kirjansidonnan kurssit opistoissa

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidontakursseja useissa kansalaisopistoissa.

Kaikille avoimet lähiopetuskurssini näät tällä sivulla opistojen mukaan järjestettynä. Tekeillä olevien verkkokurssieni tilanteen näät itseopiskelu-sivulta.

Eniten kursseja on kotikaupungissani, Sastamalan Opistossa. Syksyllä 2023 kalenteriin mahtuivat Sastamalan Opiston lisäksi jo tutuksi tulleet Jyväskylän kansalaisopisto, Auralan kansalaisopisto ja Vakka-Suomen kansalaisopisto. Kevään 2024 kursseja on myös jo suunniteltu: varmistettuja ovat viikonloppukurssit Petäjä-opistossa, Tampereen seudun työväenopistossa ja Auralan kansalaisopistossa. Osalle voi jo ilmoittautuakin 🙂

Kurssien ohjaajana toimii Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari ja erityistekniikoiden AMK-artenomi.

Lämpimästi tervetuloa kaikille kursseille!

PETÄJÄ-OPISTO

kirjansidontaa alusta alkaen

2.–4.2.2024, pe 17.30–19.45, la ja su 09.30–15.30 Kankaanpää

Opi tekemään perinteisen näköinen kovakantinen kirja! Tyhjäsivuinen kirja valmistuu omin käsin, alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta, langalla yhteen ommellen. Kannet teemme eri paksuisista pahveista yhdistellen ja ne päällystetään kankaalla ja koristepaperilla perinteiseen tyyliin tai luovasti sommitellen. Muistikirjaksi, kalenteriksi, vieraskirjaksi, viinikirjaksi, resepteille, runoille, haaveille ja suunnitelmille… Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kertaajille.

TAMPEREEN SEUDUN TYÖVÄENOPISTO

kirjansidontaa alusta alkaen

17.–18.2.2024, la ja su 10.00–16.15 Ylöjärvi

Opi tekemään perinteisen näköinen kovakantinen kirja! Tyhjäsivuinen kirja valmistuu omin käsin, alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta, langalla yhteen ommellen. Kannet teemme eri paksuisista pahveista yhdistellen ja ne päällystetään kankaalla ja koristepaperilla perinteiseen tyyliin tai luovasti sommitellen. Muistikirjaksi, kalenteriksi, vieraskirjaksi, viinikirjaksi, resepteille, runoille, haaveille ja suunnitelmille… Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kertaajille.

AURALAN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: ommelkansisidos

19.–21.4.2024, pe 18–20.30, la 09.30–16.30, su 09.30–15.45 Turku

Ommelkansisidos on viehättävä kirjamalli, joka avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteensa ansiosta. Sidos muistuttaa perinteistä kirjaa, mutta on hyvin kevytrakenteinen ja lähes liimaton. Taipuisien kansien päällystyksessä voi käyttää taustattuja kankaita, kluutteja, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Sidostapa toimii parhaiten ohuehkoille kirjoille ja sopii loistavasti esimerkiksi luonnoskirjaksi, kalligrafiaan ja kalenterimuistikirjaksi. Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kokeneille.

JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: napinläpisidos

24.–26.11.2023, pe 16.30–20.30, la 9–16, su 10–16 Jyväskylä

Tule tekemään kirja tai albumi, jonka selässä on viehkeä aukko! Sivut ommellaan aukon ympärille kuin napinläpipistoin. Ommel on yksinkertaisen tyylikäs sellaisenaan, mutta siihen voi lisätä koristeeksi yhden suuren helmen. Aukosta näkyvät erityisen hauskasti värilliset kartongit tai vihot ja halutessasi voit tehdä useampiakin aukkoja. Eri versiota tehden opit kolme erilaista ommelta. Kannet onnistuvat helpoiten, kun ne tehdään ohuesta pahvista kankaalla tai kluutilla päällystäen, mutta kovakantisiakin voit tehdä tai kierrättää vanhan kirjan kauniit kannet!

SASTAMALAN OPISTO

keskiviikon kirjansidonta

6.9.–29.11.2023
keskiviikkoisin klo 17.00–20.00
syysloma 18.10. (ehkä myös 25.10.
)

Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.

Suojakotelo kirjalle tai kirjeille

18.–19.11.2023, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala

Vanha huonokuntoinen kirja saa turvattuja lisävuosia ja muistorikkaat kirjeet arvokkaan säilytyspaikan, kun niille tehdään mittojen mukaan tyyliin sopiva kotelo. Tehdään tällä kurssilla kokonaan avautuva laatikkomalli, josta kirja tai kirjeet on helppo nostaa esille vahingoittamatta niitä. Ulkonäöltään tämä kotelomalli muistuttaa kirjaa, koska siinä on lisäsuojaa antavat reunukset, kuten kirjan kannessa. Kotelon voi päällystää kirjan näköiseksi tai hillityn yksiväriseksi kirjansidontakluutilla. Sisäpuolen voi vuorata kluutilla, paperilla, ohuella huovalla tai puuvillasametilla, riippuen pehmustuksen tarpeesta. Voit tehdä kotelon uudelle tai vanhalle rikkonaiselle kirjalle, kirjeille, yms. aarteille.

Lippukirja

9.–10.12.2023, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala

Kirjataidetta vai ehkä hyvinkin käytännöllinen kirjanen materiaalinäytteille? Lippukirja eli Flag Book perustuu haitaritaitokseen ja siihen kiinnitettyihin lappusiin. Flag Book -kirjamallin on kehittänyt amerikkalainen Hedi Kyle. Rakenne on periaatteessa yksinkertainen, haaste piilee selkähaitarin tarkassa taittelussa, lippujen leikkauksessa ja paikalleen liimauksessa. Kirjan sivut eli liput voivat olla kaksipuolisia: materiaalinäytteitä, värjättyjä papereita, tekstiä, kalligrafiaa. Lopputulos voi olla hyvinkin taiteellinen ja rönsyilevä. Kannet tehdään pahvista ja päällystetään kokonaisuuteen sopivalla materiaalilla, kankaalla tai paperilla.

Tervetuloa myös facebook-ryhmääni KirjaTarjan kirjansidontakurssit!
Ryhmässä saat tietoa kursseista sekä voit jakaa omia ja kuulla toisten kurssilaisten kokemuksia ja vinkkejä.