Kirjansidonnan kurssit opistoissa
Ohjaan kaikille avoimia kirjansidontakursseja useissa kansalaisopistoissa.
Kaikille avoimet lähiopetuskurssini näät tällä sivulla opistojen mukaan järjestettynä.
Eniten kursseja on kotikaupungissani, Sastamalan Opistossa. Muita opistoja, joissa olen viime aikoina vieraillut, ovat Jyväskylän kansalaisopisto, Auralan kansalaisopisto Turussa, Petäjä-opisto Kankaanpäässä, Vakka-Opisto Uudessakaupungissa ja Tampereen seudun työväenopisto Ylöjärvellä.
Lähes kaikki kurssit sopivat myös aloittelijoille. Kirjansidonnan moninaiset työvaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä. Kädentaidot ja huolellisuus toki helpottavat työskentelyä. Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä lähetetään ilmoittautuneille noin viikko ennen kurssia sähköpostilla. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.
Kurssien ohjaajana toimii Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari ja erityistekniikoiden AMK-artenomi.
Lämpimästi tervetuloa kaikille kursseille!
TAMPEREEN SEUDUN KANSALAISOPISTO kevät 2025
Luovaa kirjansidontaa: Salainen belgialainen sidos
25.–26.1.2025, la–su klo 10–17 Ylöjärvi
Tervetuloa luovan kirjansidonnan maailmaan! Opi moderni liimaton kirjansidos, jossa voimme hyödyntää kauniiden rikkinäistenkin kierrätyskirjojen kansia ja selkäosia. Ns. salainen belgialainen sidos on liimaton kirjansidos, jossa kirjan osia yhdistävät langat jäävät valmiissa kirjassa kauniisti näkyviin selän ja kannen päälle. Sivut kiinnittyvät kansiin toisella ompeleella eli ompelu on kaksivaiheinen. Toisistaan erilliset etu- ja takakansi voivat olla melkein mitä vain materiaalia, mihin saa tehtyä reikiä ompelua varten. Siksi voidaan käyttää hyväksi kauniiden kierrätyskirjojen kansia. Selkäkappaleiksikin sopivat täydellisesti vanhan kirjan kultakoristeiset selät kiehtovine nimikilpineen. Voidaan tarvittaessa rakennella kannet myös muista materiaaleista: pahvia paperilla tai kankaalla päällystäen, erilaisia nahkoja voi liimata keskenään päällekkäin tukevaksi kanneksi ja paksu huopa toimii kantena sellaisenaan. Näissäkin voi hyödyntää kierrätysmateriaaleja, jos haluat. Kurssi sopii loistavasti aloittelijoille ja moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä. (Kevään kurssi näkyy opiston Hellewissä 15.11.)
PETÄJÄ-OPISTO kevät 2025
Luovaa kirjansidontaa: Napinläpisidos
7.–9.2.2025, pe 17.30–19.45, la ja su 09.30–15.30 Kankaanpää
Tule tekemään kirja tai albumi, jonka selässä on viehkeä aukko! Sivut ommellaan aukon ympärille kuin napinläpipistoin. Ommel on yksinkertaisen tyylikäs sellaisenaan, mutta siihen voi lisätä koristeeksi yhden suuren helmen. Aukosta näkyvät hauskasti värilliset kartongit tai vihot ja halutessasi voit tehdä useampiakin aukkoja. Tällä sidostavalla erikokoiset taitoskortit saa ommeltua näppärästi kirjaksi. Eri versiota tehden opit kolme erilaista ommelta. Kannet onnistuvat helpoiten, kun ne tehdään ohuesta pahvista kankaalla tai kluutilla päällystäen, mutta kovakantisiakin voit tehdä tai kierrättää vanhan kirjan kauniit kannet!
JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO kevät 2025
Paperipäällysteinen kovakantinen kirja
21.–23.3.2025
pe 16–20.00, la 10–17, su 10–16 Jyväskylä
Opi sitomaan omin käsin kovakantinen kirja vieraskirjaksi, muistikirjaksi, kalenteriksi, haaveille ja suunnitelmille… Tyhjäsivuinen kirja valmistetaan vaiheittain, alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta, langalla yhteen ommellen ja selkää liimalla ja harsolla vahvistaen. Kannet rakentuvat eri paksuisista pahveista yhdistellen. Tällä kurssilla päällystämme kirjan kannet soveltaen tyyliä, jolle tanskalaiset ovat antaneet nimeksi Rubowbind. Tekniikassa kannen ylä- ja alareunat päällystetään kapeilla kaistaleilla kulutusta kestävää materiaalia. Muun osan kannesta peittää leveä koristepaperi yhtenäisesti etukannelta takakannelle. Erikoiset ja suurikuvioiset paperit pääsevät upeasti esille! Kurssi sopii loistavasti myös ensikertalaiselle. Moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä.
AURALAN KANSALAISOPISTO kevät 2025
Kirjansidontaa alusta alkaen
4.–6.4.2025, pe 18–20.30, la 09.30–16.30, su 09.30–15.45 Turku
Opi sitomaan omin käsin kovakantinen kirja vieraskirjaksi, muistikirjaksi, kalenteriksi tai inspiraatiokirjaksi haaveille ja suunnitelmille. Tervetuloa mukaan uudet aloittajat! Kurssilla opit tekemään perinteisen kovakantisen kirjan. Tyhjäsivuinen kirja valmistuu vaiheittain alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta langalla yhteen ommellen ja selkää liimalla ja harsolla vahvistaen. Kannet rakentuvat eri paksuisista pahveista yhdistellen. Päällystykseen käytämme kankaita ja koristepapereita perinteiseen tyyliin tai luovasti sommitellen. Kurssi sopii loistavasti sekä aloittelijoille että kertaajille. Moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä. Tavoitteena on, että opit tuntemaan yksinkertaisen perinteisen kovakantisen kirjan työvaiheet, työvälineet ja materiaalit sekä ymmärtämään perusteluja niiden käytölle.
VAKKA-SUOMEN KANSALAISOPISTO kevät 2025
Ristirakennesidos
17.–18.5.2025, la–su 09.30–17, Uusikaupunki
Opi tekemään viehättävä kirjanen, johon uskaltaa kirjoittaa! Ristirakennesidos on liimaton ja kevytrakenteinen kirjansidos: kuin ylellinen vihko, jossa on paksuutta ja ryhtiä. Etu- ja takakansi ovat erilliset kappaleet, mikä mahdollistaa kahden erilaisen materiaalin yhdistämisen. Kansiosat yhdistyvät toisiinsa limittymällä ja tyylikäs näkyvä rakenne on koko sidoksen juju. Ompelu jää sidoksen selässä kauniisti näkyviin ja toimii samalla hillittynä koristeena.
Kansimateriaalina käytämme lujia, ryhdikkäitä, taivutuksen kestäviä ja melko ohuita materiaaleja. Sopivia ovat ns. nahkakartonki, ohut venymätön nahka, paksut kasvikuitupaperit, jäykkä rispaantumaton kluuttikangas, miniaaltopahvi ja monet hyvälaatuiset kartongit eri tavoin värjättynä. Pahvia ei käytetä ollenkaan ja siten kansista tulee mukavan taipuisat. Kannen kiinnitykset voidaan viimeistellä tarvittaessa koristeompelein.
Ristirakennesidokset (Crossed Structure Binding) on kehittänyt konservaattori Carmencho Arregui 90-luvulla vanhojen kirjojen konservointisidoksiksi. Malleja on useita ja ne sopivat loistavasti luovaan kirjansidontaan ja käyttökirjaksi. Opetellaan tällä kurssilla ainakin selkeät ja viehättävät perusversiot: Basic 1 ja 2. Kurssi sopii myös aloittelijoille, mutta kädentaidoista ja tarkkuudesta on hyötyä. Tekeminen sujuu, kun vaiheet tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä.
SASTAMALAN OPISTO syksy 2024 ja kevät 2025
Vihkopaja
14.–15.12.2024, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala
Opi sitomaan omin käsin ihania vihkosia! Vihkomalleja ja variaatioita on vaikka kuinka paljon erilaisia. Viikonlopun aikana voit kokeilla monia tyylejä tai valita pari mallia ja tehdä niitä sarjatyönä joululahjoiksi tai omaan käyttöön seuraavalle vuodelle. Vihkojen sivut ovat yleensä selästä taitoksella ja taitoksen kohdalta eri tavoin ommeltu yhteen. Ommel voi olla hillitty tai korostetun erottuva. Taittamattomat irtoarkit taas voimme kasata niittikoneella kasaan niitaten tai japanilaisen sidoksen tapaan koristeellisesti reunasta läpi ommellen. Halutessaan niitit ja ompeleet voi peittää elegantisti taustatulla kirjansidontakankaalla. Tehdään vihkojen kannet kauniista papereista ja tapetista. Kaikenlaisia jämäpalasia voi hyödyntää! Voit myös tehdä yksinkertaisia taipuisia nahkakansia. Vihkoja voi koristaa selkäompeleeseen tai kirjanmerkkinauhaan pujotetuilla helmillä. Jos haluat varmistaa kansien kiinni pysymisen esim. laukussa, kanteen voi asentaa kuminauhan tai vaikkapa nappi ja nauha -kiinnityksen. Tavoitteena on oppia ymmärtämään erilaisia vihkojen rakenteita ja mahdollisuuksia ja oppia soveltamaan niitä erilaisiin materiaaleihin.
Keskiviikon kirjansidonta
15.1.–9.4.2025
keskiviikkoisin klo 17.00–20.00
Talviloma 26.2. ja 5.3.2025.
Tervetuloa kirjansidonnan kiehtovaan maailmaan! Opi sitomaan uusia tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin ja korjaamaan rikkimenneitä kirjoja. Kurssin tavoitteena on oppia ymmärtämään kirjan rakennetta ja sen monia luovia mahdollisuuksia. Kun perusteet on hallussa, kurssilla voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Sovelletaan ja kehitellään ideoita yhdessä. Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kirjansidonnan moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.
Kaksoiskirja
11.–12.1.2025, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala
Uusi näkökulma perinteiseen kirjaan: tehdään ”dos-á-dos” -kaksoiskirja! Kirjamallissa kaksi kirjablokkia yhdistyy toisiinsa yhtenäisen kannen avulla: takakansi on yhteinen ja etukansia on kaksi. Kirjat ovat ”seläkkäin” siten, että toinen kirja aukeaa toiseen suuntaan. Tällainenkin rakenneidea on keksitty jo satoja vuosia sitten! Veikeä kaksoisrakenne sopii hyvin, kun kaksi aihepiiriä tuntuu kuuluvan samaan kirjaan, mutta kuitenkin olisi mukava pitää ne hiukan erillään. Mitä sellaisia aiheita keksisit?
Kaksoiskirja valmistetaan tällä kurssilla perinteisen kirjan tapaan, tehdään vain kannesta kaksiosainen. Kurssilla opit kirjansidonnan perusteet ja tavallisen kovakantisen kirjan (ns. irtokansisidos) tekemisen työvaiheet. Tyhjäsivuinen kirja valmistuu vaiheittain, alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta. Sivut kiinnittyvät toisiinsa langalla yhteen ommellen ja selkää liimalla ja harsolla vahvistaen. Kannet teemme eri paksuisista pahveista yhdistellen ja ne päällystetään kluuttikankaalla ja koristepaperilla perinteiseen tyyliin tai omaan makuun sommitellen.
Tavoitteena on oppia ymmärtämään perinteisen kovakantisen kirjan rakennetta ja oppia käyttämään materiaaleja perinteen mukaisella tavalla. Lisähaastetta tulee kirjan kaksiosaisuudesta. Kurssi sopii sekä aloittelijoille että kokeneille. Kirjansidonnan moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä.
Albumi tai luonnoskirja
22.–23.2.2025, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala
Opi tekemään helpohko kovakantinen albumi! Rakenteensa ansiosta sivujen aukeamat avautuvat todella hyvin, aivan tasaiseksi. Taika piilee kartonkisivujen selkään ommeltavissa lisätaitoksissa. Tämä albumi sopii toki valokuville, mutta aivan erityisen hyvin se sopii luonnoskirjaksi piirtelyyn, maalaukseen, kalligrafiaan ym. Sivumateriaali pitää vain valita sopivaksi tarkoitukseen.
Kannet valmistetaan pahvista ja päällystetään kankaalla ja koristepaperilla perinteiseen tyyliin tai omaan makuun sommitellen. Kannet ja sisus kiinnitetään toisiinsa avattavilla kirjansidontaruuveilla tai japanilaistyyppisellä näkyviin jäävällä ompeleella. Jos valitset ruuvikiinnityksen, sivuja voi myös helposti myöhemmin vaihtaa.
Tavoitteena on oppia käyttämään kirjansidontatekniikoita ja materiaaleja ja valmistaa albumi omiin tarpeisiin sopivaksi. Kurssi sopii loistavasti aloittelijoille ja moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä.
Rasia kierrätyskirjan kansista
15.–16.3.2025, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala
Kauniit vanhan kirjan kannet hyötykäyttöön! Tehdään kierrätyskirjan kansista rasia. Kirjan näköistä rasiaa voi halutessaan säilyttää kirjahyllyssä kirjan tapaan tai pöydällä avattavana rasiana. Mitä sinä kätkisit kirjarasian sisään?
Rasian materiaaliksi sopisivat hyvin vanhat paksut tietosanakirjat, joissa kuitenkin on ehjät kannet ja kaunis selkä ja/tai kansi. Ohuemmatkin kirjat käyvät, niihin voi tehdä matalamman rasian. Helpoiten rasia syntyy, kun poistamme sivut ja korvaamme ne paksusta pahvista itse mittojen mukaan rakennetulla laatikolla. Laatikko-osat päällystetään kestävällä ohuella paperilla tai kirjansidontakluutilla. Myös kansia voidaan uudistaa koristepaperilla tai vähän tuunata omaan makuun sopivaksi. Ehkä kirja kaipaisi uuden tittelin selkään tai kanteen?
Tavoitteena on oppia käyttämään kirjansidontatekniikoita ja materiaaleja ja valmistaa rasia omiin tarpeisiin sopivaksi. Kurssi sopii myös aloittelijoille, mutta kädentaidoista ja tarkkuudesta on hyötyä.
Ristirakennesidokset 3
12.–13.4.2025, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala
Tervetuloa modernin kirjansidonnan maailmaan! Ristirakennesidos on luova, liimaton ja taipuisakantinen kirjansidos, josta on monta erilaista versiota. Tällä kurssilla opetellaan Linked-niminen versio. Ristirakennesidokset (Crossed Structure Binding) on kehittänyt Carmencho Arregui 90-luvulla lähtökohtanaan keskiaikaiset pitkäpistosidokset. Sidos on liimaton ja on alun perin suunniteltu vanhojen kirjojen konservointisidokseksi. Malleja on useita ja ne sopivat loistavasti luovaan kirjansidontaan ja käyttökirjaksi.
Näiden kirjamallien perusidea on, että etu- ja takakansi ovat erilliset palaset, jotka kiinnittyvät toisiinsa kansipaloihin leikattavien nauhojen ja viiltojen avulla. Tällä kurssilla käytetään kansina topakoita, lujia ja taivutuksen kestäviä materiaaleja: esim. vahvat lumppukartongit, nahkakartonki ja paksuhkot kasvikuitupaperit. Halutessasi voit käyttää ohutta nahkaa tai omenankuitunahkaa taustattuna. Pahvia ei tarvita ja kansista tulee mukavan taipuisat. Ompelu voi jäädä sidoksessa piiloon tai koristeellisesti näkyville. Kannen osien kiinnitykset viimeistellään ompelein, hillityillä napeilla tms. Kurssi sopii myös aloittelijoille, mutta kädentaitoja, tarkkuutta ja hahmotuskykyä tarvitaan melko paljon ja aiemmasta kokemuksesta on hyötyä.
Kurssin opettaja on osallistunut Sastamalan Opiston Erasmus+ akkreditoinnin liikkuvuusjaksolle. Tällä kurssilla pääset tutustumaan tarkemmin uuteen tekniikkaan ja opetusmenetelmiin, joihin opettaja perehtyi Leksand Folkhögskolassa Ruotsissa Linda Allard Forsmanin ja italialaisen Cristina Balbiano D’Aramengon kursseilla.
Nahkaselkäinen ketjupistosidos
10.–11.5.2025, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala
Opi tekemään nahkaselkäinen liimaton kirjansidos! Kirjamallin idea on sovellettu alun perin historiallisesta koptisidoksesta, mutta on yleisilmeeltään hyvinkin moderni ja tyylikäs. Liimaton tekniikka mahdollistaa monenlaiset luovat materiaaliyhdistelmät ja kierrätysmateriaalien käytön.
Sivut ommellaan toisiinsa kiinni ketjuompeleella. Kirjan kannet ovat toisistaan irralliset ja voivat olla päällystettyä pahvia, kerroksittain liimattua nahkaa tai kierrätyskirjan kansia tai oikeastaan mitä vain, mihin saa tehtyä rivin reikiä sisuksen kiinnittävää ompelua varten. Selkää peittää nahka tai tekonahka, joka tuo kirjalle tyylikästä ja arvokasta ulkonäköä. Nahkaa ei liimata selkään kiinni ja kirja avautuu siksi erittäin hyvin. Linjakasta ulkoasua piristävät kannen päällä näkyvät siistit ompeleet, jotka lopuksi kiinnittävät kaikki kirjan osat toisiinsa.
Kurssi sopii myös aloittelijoille, mutta kädentaidoista ja tarkkuudesta on hyötyä.
Historiallinen vyökirja
23.–25.6.2025, ma–ke klo 9.30–17, Sastamala
Kurkistus kirjansidonnan kiehtovaan historiaan! Tutkitaan keskiaikaista vyökirjaa (girdle book, beutelbuch), joka kulki omistajansa mukana kätevästi vyöstä roikkuen. Keskiajalla vyökirja sisälsi tekstejä, joita omistaja päivän mittaan tarvitsi: esimerkiksi lakitekstejä, filosofiaa, päivän rukoukset tai muita uskonnollisia tekstejä. Luultavasti tällainen kirja oli myös aikansa muotiesine tai statussymboli. Kirjan kannet päällystävä nahka jatkuu kirjan alareunasta ja nahka kootaan yhteen punotun solmun avulla vyön alle sujautettavaksi. Kirjan yläreuna roikkuu maata kohden ja kun kirja nostetaan käteen luettavaksi, se on lukijaan nähden oikein päin.
Vyötäröltä roikkuvan kirjan on hyvä olla pienikokoinen. Kurssilla voit tehdä vanhan näköisen kirjan tai soveltaa mallin ideaa luovasti nykypäivään sopien. Kurssilla teemme kirjan rakenteen keskiaikaista tyyliä mukaillen. Sivut ommellaan historialliseen tapaan aidoille bindeille eli nyöreille, joiden avulla kannet kiinnitetään sivuihin kiinni. Kannet voi tehdä puusta tai modernisti pahvista. Ommellaan käsin yksinkertaiset päänauhat. Kannet päällystetään pehmeällä nahalla, jota ei tarvitse ohentaa. Punotaan solmu kokoamaan alareunan nahka. Kansien etureunaan tehdään kiinnitys, jotta kannet pysyvät kiinni vyöllä roikkuessa. Kannet voidaan suojata valmiilla koristeniiteillä. (Metalliosia esim. suojakulmia kurssilla ei voi tehdä, mutta halutessasi voit tehdä sellaiset itse etu- tai jälkikäteen.)
Kurssi sopii parhaiten jo kokeneille sitojille, koska kirjan valmistumiseen on varsin vähän aikaa ja työskentelyn pitää sujua nopeasti, jotta kirja tulisi valmiiksi.
Tervetuloa myös facebook-ryhmääni KirjaTarjan kirjansidontakurssit!
Ryhmässä saat tietoa kursseista sekä voit jakaa omia ja kuulla toisten kurssilaisten kokemuksia ja vinkkejä.