Kirjansidontakurssit

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidonnan kursseja useissa kansalaisopistoissa: kotikaupungissani Sastamalassa, Kankaanpäässä ja Jyväskylässä. Ensi kevätkautena kurssit ovat tarjolla myös Turussa ja Kemiössä. Suosikkiaiheitani ovat monenlaiset luovuutta ruokkivat sekä historiallisiin sidoksiin perustuvat rakenteet. Suunnitelmissani ovat nyt kirjansidonnan verkkokurssit. Jos olet kiinnostunut, seuraa näitä sivuja tai liity facebook-ryhmääni saadaksesi tietoa. Voit myös lähettää minulle sähköpostia tietoa saadaksesi: kirjatarja (at) gmail.com.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikenlaisille kursseille sekä facebook-ryhmääni:
KirjaTarjan kirjansidontakurssit

Lisätietoa kursseista:

SASTAMALAN OPISTO

Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 5.1.2021 klo 12.30
www.sastamalanopisto.fi
https://opistopalvelut.fi/sastamala/courses.php?l=fi#pos-1-4-32
Muista tilata samalla myös aktiivikortti, jos osallistut useammille kursseille!

Kirjansidontaosasto sijaitsee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen päärakennuksessa (kätsäkoulu) Vammalassa. Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä löytyy täältä noin viikko ennen kurssia. Materiaaleja on myös mahdollista ostaa kurssilla.

Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi
13.1.–7.4.2021, klo 17.00–20.00
ei ala vielä 13.1.2021
Kurssi sekä jatkajille että uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia yleensä tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Materiaaleja on mahdollista ostaa kurssilla.

Adressien sidonta
16.–17.1.2021 peruuntuu

Nahkakansi muistiviholle
13.2.2021, 1 x la 9.30–17

Tehdään tyylikkäät nahkaiset kannet muistiviholle. Vihko kiinnittyy kansiin kuminauhalla ja sen voi vaihtaa uuteen sivujen täytyttyä. Kirjakaupan vihkotkin sopivat, kunhan tehdään kannet standardimitoilla. Viimeisteltyjen nahkakansien tekoon tarvitaan ohutta tai ohuehkoa pehmeää nahkaa tai tekonahkaa. Hyvin kävisi vaikkapa pehmoiseksi kulunut nahkatakki tai laukkukin. Kansista saadaan jämäkät ohuen pahvin avulla. Kansiin voit halutessasi kullata/folioida nimikirjaimet tai koko nimen.

Nappisidos
20.–21.2.2021, la-su 9.30–16.15

Nappisidos on liimaton sidos. Se sai innoituksen kirjotuista kirjoista, mutta on kuitenkin omanlaisensa ompelutekniikka. Kirjan selkäompeluun liitetään pieniä nappeja koristeeksi. Parhaiten sopivat pienet paidan napit tai vastaavat ja niitä pitää olla useita samanlaisia tai ainakin samankokoisia. Napeissa voi olla kaksi tai neljä reikää, parhaita ovat napit joissa reiät ovat mahdollisimman kaukana toisistaan, eivätkä sumpussa napin keskellä, se tekee ompelusta hankalaa. Tekniikalla voi toteuttaa melko ohuita kirjoja: yhden, kahden tai kolmen vihon sidoksia. Paksummatkin ovat toisaalta mahdollisia, kun lisätään nappien määrää selän sivusuunnassa. Sivut voivat olla ohutta paperia tai kartonkia. Kannet voivat olla taipuisat ohuesta pahvista tai kovat paksusta pahvista. Päällystys kirjansidontakluutilla tai puuvillakankaalla – teemaan sopien vaikkapa vanhalla kauluspaidalla!

Tähtiommelsidos
20.–21.3.2021, la-su 9.30–16.15

Kirjotut kirjat -malli: monivihkoinen kirja, jonka selkään muodostuu ommellessa tähtiä. Liimaton selkärakenne eli vihkot ommellaan kiinni valmiisiin kansiin koristeeksi näkyviin jäävällä ompeleella. Kansirakenne on yhtenäinen, muuten minkälainen vain haluat. Taipuisat kannet voidaan tehdä ohuesta pahvista kankaalla tai ohuehkolla nahalla päällystäen. Kovat kannet syntyvät paksusta pahvista kangaspäällysteisenä. Vihkojen pitää olla paksuhkot, sopiva määrä on esim. seitsemän vihkoa, mutta määrää voi säätää muuntelemalla tähtikuviota. Langaksi tarvitaan kestävää ohuehkoa kaunista lankaa. Koristelangatkin sopivat, kunhan eivät mene helposti poikki ommellessa tai käytössä.

Kalanruoto-ommel
17.–18.4.2021, la-su 9.30–16.15

Kirjan selkää koristaa näkyviin jäävä kalanruodoksi nimetty ommel. Mallin on kehittänyt Canteiro de Alfaces nimellä Espinha de peixe (eli kalanruoto). Avoselkäisenä versiona kirjan etu- ja takakansi ovat toisistaan erilliset ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saa tehtyä reikiä kannen kiinnitystä varten. Myös yhtenäinen kansirakenne on mahdollinen, jolloin ompelu pääsee ehkä paremmin esille tasaisemmalla pohjalla. Samoin kuvion erottumista auttavat paksuhkot vihot. Tukevuutta avoselkäiseen sidokseen saa lisäämällä siihen päätyompeleet tai erilliset ketjuompeleet. Ompelu ei ole vaikea. Tähän kirjaan sopisivat hyvin kalannahkaiset kannet!

Kirjansidontaa alusta alkaen
24.4. ja 8.5.2021, 2 x la 9.30–17

Kaksi kevätlauantaita kirjansidonnan merkeissä. Tervetuloa mukaan uudet aloittajat! Valitaan sopiva helppo kirjamalli perusteiden opetteluun. Tehdään oma kirja alusta asti muistikirjaksi, kalenteriksi, reseptikirjaksi, vieraskirjaksi… Valitaan yhteinen tai kullekin omanlainen kiinnostava malli, perinteistä tai luovaa kirjansidontaa. Kokeneet voivat kurssilla edistää keskeneräisiä töitään tai aloittaa uusia projekteja yksilöllisin ohjein.

Reunukseton kotelo
22.5.–23.5.2021, la-su 9.30–16.15

Näppärä kokonaan avautuva, mutta napakasti kiinni pysyvä kotelomalli, jossa on mukava säilyttää ja kuljettaa esim. kynät ja pienet työvälineet. Kotelon runko valmistuu 2 mm:n paksuisesta pahvista. Päällystys ja sisuksen vuoraus on käytössä kestävin, kun sen tekee taustatulla kankaalla tai kirjansidontakankaalla eli kluutilla. Päällystää voi myös vahvalla käsintehdyllä paperilla, esim. japanilaisella tai nepalilaisella koristepaperilla, joka ei repeile helposti, vaan muotoutuu kauniisti kotelon kulmissa. Kuva tulossa.

Vanhalle pokkarille uusi sidos
21.–23.6.2021, ma-ke 9.30–17

Teolliset kirjat tehdään nykyisin useimmiten liimaselkäisinä kustannussyistä. Vaikka liimat ovat vuosien saatossa huimasti kehittyneet, kirjat menevät silti aika helposti rikki: selkäliimaus murtuu ja tekstiblokki voi pilkkoutua useaan osioon. Sivut on mahdollista ommella uudelleen kasaan, kunhan selässä on jonkinverran marginaalia eli tyhjää alaa. Ompelumenetelmän takia kirjan avautuminen hiukan jäykistyy ja liian lähellä selkäreunassa olevaa tekstiä ei pysty lukemaan.

Korjausompelu onnistuu ja kannattaa tehdä, kun paperi ei ole aivan haurasta ja repeilevää. Homma on muutenkin sen verran työläs, että sitä ei ihan kaikille pokkareille kannata tehdä, vain lempikirjoille ja tarpeellisille käyttökirjoille. Tekniikkaa voi toki kokeilla ensin johonkin vähemmän tärkeään opukseen. Sidokseen lisätään etulehdet ja tarvittavat selkärakenteet. Uudet kannet tehdään kovasta pahvista ja päällystetään kirjansidontakankaalla perinteisen kirjansidonnan tyyliin. Jos vanhat pokkarinkannet ovat tallessa, ne voidaan liittää mukaan sidokseen, joko kannen päälle tai kirjan sisälle.


AURALAN KANSALAISOPISTO, Turku

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat B
27.–28.3.2021 (siirretty 23.–24.1.2021), la–su klo 9–16
Ilmoittautuminen:
https://opistopalvelut.fi/aurala/course.php?l=fi&t=6676

kirjotut kirjat

Tervetuloa tutustumaan uuden ajan luovaan ja liimattomaan kirjansidontaan! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia tai kierrätettyjä materiaaleja, esim. vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä pöytäliinaa. Kirjan rakenne on itsessään liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Kirjan ompelu on mukavaa jumppaa aivoille! Aiempaa kokemusta ei tarvita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja ja lainata työvälineitä.


PETÄJÄ-OPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Ommelkansisidos
5.-7.2.2021, pe 17.30-20, la 9.30-16, su 9.30-16
Ilmoittautuminen:
https://opistopalvelut.fi/petaja/course.php?l=fi&t=7085

Ommelkansisidos on kirjansidos, joka avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteensa ansiosta. Sidos muistuttaa perinteistä kirjaa, mutta on hyvin kevytrakenteinen ja lähes liimaton. Päällystyksessä voi käyttää kankaita, kluutteja, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Kartonkikantinen sidos toimii parhaiten ohuehkoille kirjoille ja sopii loistavasti esim. luonnoskirjaksi ja kalenterimuistikirjaksi. Ommelkansisidos eli Sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin 80-luvulla kehittämä sidos.


JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat
12.–14.3.2021 pe 16.30–20.30, la 9.00–16.00, su 10.00–16.00
(Ilmoittautumistieto tulossa.)

Kirjontaa kirjan selässä! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kirjan rakenne on liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Niiden ompelu on mukavaa jumppaa aivoille – aloitetaan helposta ja edetään halujen mukaan haasteellisempiin. Jatkajille on tarjolla uusia ompelumalleja. Ohuesta pahvista rakentuvien kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia materiaaleja tai kierrättää vaikkapa vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä muistojen pöytäliinaa.


VÄSTRA NYLANDS FOLKHÖGSKOLA

Kirjansidontakurssi: Nahkakantisen avoselkäisen kirjan valmistus
Kurs i bokbindning: Bindning av bok med läderpärm och öppen rygg
9–11.4.2021, pe 16–21, la 10–17, su 10–16
kurssipaikka: Brusaby, Kemiö
Ilmoittautuminen ja tarkemmat tiedot:
https://vnf.fi/kurssi/kirjansidonta/ tai https://vnf.fi/kurs/bokbindning/

Kirjan teossa käytetään historiallista ketjupisto-ompelua, etiopialaista koptisidosta. Kirjan selkä jää avoimeksi ja kirja avautuu siksi erityisen hyvin. Ketjupistot ommellaan usealla neulalla melko paksulla langalla, jolloin ompelusta tulee näyttävä. Kirjan etu- ja  takakansi ovat erilliset kappaleet ja ne voidaan tehdä kaikenlaisista nahoista: eläväpintaiset, epätasaiset ja karvaiset käyvät oikein hyvin. Paksu jäykkä nahka käy vaikka sellaisenaan kanneksi, ohuempia nahkoja voidaan liimata kerroksittain taipuisaksi laminaatiksi. Aivan ohuet nahat voidaan tukea vaikka pahvilla. Kirjaa voi koristaa erilaisilla nauhoilla ja litteillä napeilla, jotka samalla pitävät kirjan suljettuna.