Kirjansidontakurssit kansalaisopistoissa, luovaa kirjansidontaa

Kirjansidonnan kurssit opistoissa

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidontakursseja useissa kansalaisopistoissa.

Kaikille avoimet lähiopetuskurssini näät tällä sivulla opistojen mukaan järjestettynä. Tekeillä olevien verkkokurssieni tilanteen näät itseopiskelu-sivulta.

Eniten kursseja on kotikaupungissani, Sastamalan Opistossa. Keväällä 2024 kalenteriin mahtuivat Sastamalan Opiston lisäksi jo tutuksi tulleet Jyväskylän kansalaisopisto, Auralan kansalaisopisto ja Petäjä-opisto ja uutena Tampereen seudun työväenopisto. Kesäkursseja vielä suunnitellaan.

Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä lähetetään ilmoittautuneille noin viikko ennen kurssia sähköpostilla. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.

Kurssien ohjaajana toimii Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari ja erityistekniikoiden AMK-artenomi.

Lämpimästi tervetuloa kaikille kursseille!

KANKAANPÄÄN OPISTO kesä 2024

Nauhoille ommeltu avoselkäsidos

vk 29, 15.–19.7.2024, ma–pe, Kankaanpää

Tervetuloa oppimaan kirjamalli, jonka tekemisessä voit käyttää luovuutta! Tämän kirjamallin idea on kirjan selkäosan näkyviin jäävä kiehtova kiinnitysrakenne.

Kurssilla opit avoselkäisen liimattoman kirjamallin, jossa kansien kiinnitys tehdään nauhojen avulla. Selkään ei tule liimaa, minkä ansioista kirja avautuu hyvin. Kannet voidaan tehdä pahvista koristepaperilla tai kankaalla päällystäen tai nahkoja laminaatiksi liimaten. Kauniit kierrätyskirjan kannet sopivat myös loistavasti. Tehdään useita erilaisia versioita ja voidaan ideoida lisää yhdessä.

Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kokeneille. Kurssin tavoite on, että perusteisiin tutustuttuasi opit soveltamaan rakennetta oman maun mukaan  ja voit antaa luovalle mielelle vapaat kädet.

VAKKA-SUOMEN KANSALAISOPISTO syksy 2024

Kannellinen rasia pahvista

5.–6.10.2024, la–su 9.30–17.00 Uusikaupunki

Opi tekemään yksinkertaisia ja näppäriä rasioita ja koteloita pahvista! Tällä kurssilla tehdään rasioita, joissa on irrallinen kansi. Valittavana on kolme erilaista kansimallia, voit valita työn alle mieleisimmän tai ehkä kaksikin. Rasioiden rungot rakennetaan liimaamalla pahvista haluttujen mittojen mukaan. Osien leikkaaminen vaatii tarkkuutta, jotta osat saadaan sopimaan toisiinsa. Rasiat päällystetään kirjansidontakluutilla, kankaalla ja koristepaperilla. Rasian sisävuoraukseen voi käyttää myös askarteluhuopaa. Kurssin tavoitteena on, että opit rasioiden rakenteiden perusperiaatteita ja pystyt soveltamaan niitä omiin tarpeisiin sopivia mittoja käyttäen.

TAMPEREEN SEUDUN KANSALAISOPISTO syksy 2024

Paperipäällysteinen kovakantinen kirja

26.–27.10.2024, la–su 10.00–17.00 Ylöjärvi

Opi sitomaan omin käsin kovakantinen kirja vieraskirjaksi, muistikirjaksi, kalenteriksi, haaveille ja suunnitelmille… Tervetuloa mukaan uudet aloittajat! Kurssilla opit tekemään kovakantisen kirjan. Tyhjäsivuinen kirja valmistuu vaiheittain, alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta, langalla yhteen ommellen ja selkää liimalla ja harsolla vahvistaen. Kannet rakentuvat eri paksuisista pahveista yhdistellen. Tällä kurssilla kirjan kannet päällystetään tyylillä, jolle tanskalaiset ovat antaneet nimeksi Rubowbind. Tekniikassa kannen ylä- ja alareunat päällystetään kapeilla kaistaleilla kulutusta kestävää materiaalia. Muun osan kannesta peittää leveä koristepaperi yhtenäisesti etukannelta takakannelle. Tässä mallissa erikoiset ja suurikuvioiset paperit pääsevät kunnolla esille. Kurssi sopii loistavasti aloittelijoille ja moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä.

JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO syksy 2024

Nahkaselkäinen ketjupistosidos

22.–24.11.2024
pe 16–20.30, la 9–16, su 10–16 Jyväskylä

Opi tekemään tyylikäs, nahkaselkäinen liimaton kirjansidos, jonka idea on johdettu historiallisesta koptisidoksesta. Tämä kirjamalli mahdollistaa monenlaiset luovat materiaaliyhdistelmät ja kierrätysmateriaalien käytön. Kirjan kannet ovat toisistaan irralliset ja voivat olla päällystettyä pahvia, kerroksittain liimattua nahkaa tai kierrätyskirjan kansia tai oikeastaan mitä vain, mihin saa tehtyä rivin reikiä sisuksen kiinnittävää ompelua varten. Selkää peittää nahka tai tekonahka, joka tuo kirjalle tyylikästä ja arvokasta ulkonäköä. Nahkaa ei liimata selkään kiinni ja kirja avautuu siksi erittäin hyvin. Linjakasta ulkoasua piristävät kannen päällä näkyvät siistit ompeleet, jotka lopuksi kiinnittävät kaikki kirjan osat toisiinsa.

SASTAMALAN OPISTO 2024

Keskiviikon kirjansidonta

4.9.–20.11.2024
keskiviikkoisin klo 17.00–20.00
syysloma 16.10.

Tervetuloa tutustumaan kirjansidonnan kiehtovaan maailmaan! Opi sitomaan uusia tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin ja korjaamaan rikkimenneitä kirjoja. Kurssin tavoitteena on oppia ymmärtämään kirjan rakennetta ja sen monia luovia mahdollisuuksia. Kun perusteet on hallussa, kurssilla voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Sovelletaan ja kehitellään ideoita yhdessä. Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kirjansidonnan moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.

Ristirakennesidokset 2

24.–25.8.2024, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala

Tule tutustumaan modernin kirjansidonnan maailmaan! Ristirakennesidos on luova, liimaton ja taipuisakantinen kirjansidos, josta on monta erilaista versiota. Tällä kurssilla opetellaan hauska ja vähän haasteellinenkin versio nimeltä Marco Polo ja kannet tehdään paksusta nahasta tai tekonahasta. Ristirakennesidokset (Crossed Structure Binding) on kehittänyt Carmencho Arregui 90-luvulla lähtökohtanaan keskiaikaiset pitkäpistosidokset. Kirjamallien perusidea on, että etu- ja takakansi ovat erilliset palaset, jotka kiinnittyvät toisiinsa kansipaloihin leikattavien nauhojen ja viiltojen avulla. Malleja on useita ja ne sopivat loistavasti luovaan kirjansidontaan ja käyttökirjaksi.

Tällä kurssilla kannet tehdään paksusta nahasta, tekonahasta tai kasvikuitunahasta (esim. omenankuitunahka). Pahvia ei tarvita, harkitaan tapauskohtaisesti tarvitaanko kevyempää taustausta. Voidaan myös värjätä nahkaa spriiliukoisilla nahkaväreillä. Kannen osien kiinnitykset viimeistellään koristeompelein, hillityillä napeilla tms. Selän ompelu jää tässä mallissa piiloon. Kirjaan saa myös hauskasti rakenneltua kynän paikan, joka samalla lukitsee kirjan kannet kiinni. Kurssi sopii myös aloittelijoille, mutta kädentaitoja, tarkkuutta ja hahmotuskykyä tarvitaan melko paljon ja aiemmasta kokemuksesta on hyötyä.

Kurssin opettaja on osallistunut Sastamalan Opiston Erasmus+ akkreditoinnin liikkuvuusjaksolle. Tällä kurssilla pääset tutustumaan tarkemmin uuteen tekniikkaan ja opetusmenetelmiin, joihin opettaja perehtyi Leksand Folkhögskolassa Ruotsissa Linda Allard Forsmanin ja italialaisen Cristina Balbiano D’Aramengon kursseilla.

Kirjansidontaa alusta alkaen

14.–15.9.2024, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala

Opi sitomaan omin käsin kovakantinen kirja muistikirjaksi, kalenteriksi, resepteille, haaveille ja suunnitelmille… Tervetuloa mukaan uudet aloittajat! Kurssilla opitaan tekemään perinteisen näköinen kovakantinen kirja. Tyhjäsivuinen kirja valmistuu vaiheittain, alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta. Sivut kiinnittyvät toisiinsa langalla yhteen ommellen ja selkää liimalla ja harsolla vahvistaen. Kannet teemme eri paksuisista pahveista yhdistellen ja ne päällystetään kankaalla ja koristepaperilla perinteiseen tyyliin tai omaan makuun sommitellen. Tavoitteena on oppia ymmärtämään perinteisen kovakantisen kirjan rakennetta ja oppia käyttämään materiaaleja perinteen mukaisella tavalla. Kurssi sopii sekä aloittelijoille ja kertaajille. Kirjansidonnan moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä.

Albumi tai luonnoskirja

12.–13.10.2024, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala

Opi tekemään helpohko kovakantinen albumi! Rakenteensa ansiosta sivujen aukeamat avautuvat todella hyvin, aivan tasaiseksi. Taika piilee kartonkisivujen selkään ommeltavissa lisätaitoksissa. Tämä albumi sopii toki valokuville, mutta aivan erityisen hyvin se sopii luonnoskirjaksi piirtelyyn, maalaukseen, kalligrafiaan… Sivumateriaali pitää vain valita sopivaksi tarkoitukseen. Kannet valmistetaan pahvista ja päällystetään kankaalla ja koristepaperilla perinteiseen tyyliin tai omaan makuun sommitellen. Kannet ja sisus kiinnitetään toisiinsa avattavilla kirjansidontaruuveilla tai japanilaistyyppisellä näkyviin jäävällä ompeleella. Jos valitset ruuvikiinnityksen, sivuja voi myös helposti myöhemmin vaihtaa. Tavoitteena on oppia käyttämään kirjansidontatekniikoita ja materiaaleja ja valmistaa albumi omiin tarpeisiin sopivaksi.

Rasia kierrätyskirjan kansista

9.–10.11.2024, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala

Kauniit vanhan kirjan kannet hyötykäyttöön! Tehdään kierrätyskirjan kansista rasia. Kirjan näköistä rasiaa voi halutessaan säilyttää kirjahyllyssä kirjan tapaan tai pöydällä avattavana rasiana. Mitä sinä kätkisit kirjarasian sisään?

Rasian materiaaliksi sopisivat hyvin vanhat paksut tietosanakirjat, joissa kuitenkin on ehjät kannet ja kaunis selkä ja/tai kansi. Ohuemmatkin kirjat käyvät, niihin voi tehdä matalamman rasian. Helpoiten rasia syntyy, kun poistamme sivut ja korvaamme ne paksusta pahvista itse mittojen mukaan rakennetulla laatikolla. Laatikko-osat päällystetään kestävällä ohuella paperilla tai kirjansidontakluutilla. Myös kansia voidaan uudistaa koristepaperilla tai vähän tuunata omaan makuun sopivaksi. Ehkä kirja kaipaisi uuden tittelin selkään tai kanteen? Tavoitteena on oppia käyttämään kirjansidontatekniikoita ja materiaaleja ja valmistaa rasia omiin tarpeisiin sopivaksi. Kurssi sopii myös aloittelijoille, mutta kädentaidoista ja tarkkuudesta on hyötyä.

Vihkopaja

14.–15.12.2024, la–su klo 9.30–16.30, Sastamala

Opi sitomaan omin käsin ihania vihkosia! Vihkomalleja ja variaatioita on vaikka kuinka paljon erilaisia. Viikonlopun aikana voit kokeilla monia tyylejä tai valita pari mallia ja tehdä niitä sarjatyönä joululahjoiksi tai omaan käyttöön seuraavalle vuodelle. Vihkojen sivut ovat yleensä selästä taitoksella ja taitoksen kohdalta eri tavoin ommeltu yhteen. Ommel voi olla hillitty tai korostetun erottuva. Taittamattomat irtoarkit taas voimme kasata niittikoneella kasaan niitaten tai japanilaisen sidoksen tapaan koristeellisesti reunasta läpi ommellen. Halutessaan niitit ja ompeleet voi peittää elegantisti taustatulla kirjansidontakankaalla. Tehdään vihkojen kannet kauniista papereista ja tapetista. Kaikenlaisia jämäpalasia voi hyödyntää! Voit myös tehdä yksinkertaisia taipuisia nahkakansia. Vihkoja voi koristaa selkäompeleeseen tai kirjanmerkkinauhaan pujotetuilla helmillä. Jos haluat varmistaa kansien kiinni pysymisen esim. laukussa, kanteen voi asentaa kuminauhan tai vaikkapa nappi ja nauha -kiinnityksen. Tavoitteena on oppia ymmärtämään erilaisia vihkojen rakenteita ja mahdollisuuksia ja oppia soveltamaan niitä erilaisiin materiaaleihin.

AURALAN KANSALAISOPISTO kevät 2025

Kirjansidontaa alusta alkaen

4.–6.4.2025, pe 18–20.30, la 09.30–16.30, su 09.30–15.45 Turku

Opi sitomaan omin käsin kovakantinen kirja vieraskirjaksi, muistikirjaksi, kalenteriksi tai inspiraatiokirjaksi haaveille ja suunnitelmille. Tervetuloa mukaan uudet aloittajat! Kurssilla opit tekemään perinteisen kovakantisen kirjan. Tyhjäsivuinen kirja valmistuu vaiheittain alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta langalla yhteen ommellen ja selkää liimalla ja harsolla vahvistaen. Kannet rakentuvat eri paksuisista pahveista yhdistellen. Päällystykseen käytämme kankaita ja koristepapereita perinteiseen tyyliin tai luovasti sommitellen. Kurssi sopii loistavasti sekä aloittelijoille että kertaajille. Moninaiset vaiheet sujuvat, kun ne tehdään rauhalliseen tahtiin yhdessä. Tavoitteena on, että opit tuntemaan yksinkertaisen perinteisen kovakantisen kirjan työvaiheet, työvälineet ja materiaalit sekä ymmärtämään perusteluja niiden käytölle.

Tervetuloa myös facebook-ryhmääni KirjaTarjan kirjansidontakurssit!
Ryhmässä saat tietoa kursseista sekä voit jakaa omia ja kuulla toisten kurssilaisten kokemuksia ja vinkkejä.