Kirjansidontakurssit kansalaisopistoissa, luovaa kirjansidontaa

Kirjansidonnan kurssit opistoissa

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidontakursseja useissa kansalaisopistoissa.

Kaikki lähiopetuskurssini näät tällä sivulla opistojen mukaan järjestettynä. Tekeillä olevien verkkokurssieni tilanteen näät itseopiskelu-sivulta.

Eniten kursseja on kotikaupungissani, Sastamalan Opistossa. Syyskaudella 2022 vierailen vielä Vakka-Suomen kansalaisopistossa ja Jyväskylän kansalaisopistossa. Keväällä 2023 kalenteriin mahtuivat Sastamalan Opiston lisäksi jo tutuksi tulleet Petäjä-Opisto, Jyväskylän kansalaisopisto, Auralan kansalaisopisto, Vakka-Suomen kansalaisopisto sekä uutena kokemuksena minulle aikuisten käsityön taiteen perusopetus Ylöjärvellä 2. ja 3. vuosikurssille! Osalle kevään kursseista voi jo ilmoittautua, linkit alla, osa kursseista julkistetaan hieman myöhemmin.

Kurssien ohjaajana toimii Tarja Rajakangas, kirjansitojamestari ja erityistekniikoiden AMK-artenomi.

Lämpimästi tervetuloa kaikille kursseille!

VAKKA-SUOMEN KANSALAISOPISTO

Kirjansidontaa alusta alkaen

12.–13.11.2022, la–su klo 9.30–17 Uusikaupunki

Kurssilla opitaan tekemään perinteisen näköinen kovakantinen kirja. Tyhjäsivuinen kirja valmistuu omin käsin, alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta, langalla yhteen ommellen. Kannet teemme eri paksuisista pahveista yhdistellen ja ne päällystetään kankaalla ja koristepaperilla perinteiseen tyyliin tai luovasti sommitellen. Muistikirjaksi, kalenteriksi, vieraskirjaksi, viinikirjaksi, resepteille, runoille, haaveille ja suunnitelmille… Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kertaajille.

JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Belgialainen sidos

18.–20.11.2022, pe 17.30–21, la 9–16, su 10–16.30 Jyväskylä
Huom! Kellonaikoihin on tullut pieniä muutoksia, mm. perjantain alkamisaika siirtyi tunnilla eteenpäin.

Opi tekemään hyvin avautuva liimaton kirjansidos, johon on ilo kirjoittaa! Kirjan osia yhdistävät langat jäävät valmiissa kirjassa hauskasti näkyviin. Sivut kiinnittyvät kansiin toisella ompeleella eli ompelu on kaksivaiheinen. Toisistaan erilliset kansipalat voit valmistaa mistä vain, mihin saat tehtyä reikiä ompelua varten. Voit päällystää pahvia paperilla tai kankaalla, tai liimata erilaisia nahkapaloja keskenään päällekkäin tukevaksi kanneksi, paksua huopaakin voi käyttää. Voit hyödyntää erilaisia kierrätysmateriaaleja: esimerkiksi kierrätyskirjojen kansia sopivaan kokoon leikattuna, sellaisenaan tai uudella materiaalilla päällystäen. Selkäkappaleiksikin sopivat täydellisesti vanhan kirjan kultakoristeiset selät kiehtovine nimikilpineen!

PETÄJÄ-OPISTO

käytännöllistä kirjansidontaa: muovitaskukansio

3.–5.2.2023, pe 17.30–20, la 09.30–16, su 09.30–16 Kankaanpää

Tehdään ruuveilla tai japanilaisella ompeleella koottava tyylikäs kansio muovitaskuille tai kartonkisivuille. Kansion sisään laitettavissa kansiomuovitaskuissa voi säilyttää tärkeät paperit siististi ja tyylikkäästi. Mm. asiakirjat, todistukset, ohjemonisteet, reseptit, lehtileikkeet, monenlaiset haaveet ja ideat ym. Muovitaskut voivat olla muunkinlaisia kuin A4-taskuja: keräilykortti-, käyntikortti- ja valokuvataskuja ym. Taskut saadaan kiinni, kunhan ne on tarkoitettu kansioihin laitettavaksi eli reunassa on reikiä kiinnitystä varten. Sivut voivat olla myös osittain tai kokonaan kartonkia, jolloin kansiota voi käyttää perinteisemmän leikekirjan tapaan. Kansion kannet tehdään muovitaskujen tai kartonkisivujen mittoihin sopivaksi. Toisistaan irralliset kansikappaleet voi päällystää puuvillakankaalla tai kankaan ja paperin yhdistelmällä. Kierrätyskankaat sopivat hyvin, kun ovat lakanakankaan tyyppistä puuvillaa tai ohutta pellavaa. Persoonallisen kansion saat, kun käytät itse värjättyä, painettua tai kirjottua kangasta. Kansion osat kootaan näppärästi kirjansidontaruuveilla, joita voi tarpeen mukaan availla myöhemmin tai voit kasata kansion satiininauhalla ommellen.

AURALAN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: lankabindisidos

31.3.–2.4.2023, pe 18–20.30, la 09.30–16.30, su 09.30–15.45 Turku

Kurssilla tehtävä lankabindisidos on uuden ajan kirjansidos, joka lainaa ulkonäkönsä perinteiseltä kirjalta, mutta onkin selkärakenteeltaan liimaton. Sivut kiinnittyvät kansiin kahden vahvan ompelun avulla. Toinen ommel jää koristeellisesti selkään näkyviin vaakasuuntaisina lankoina, tuoden mieleen vanhojen nahkasidosten bindit — siitä sidos on saanut nimensä. Kannet ovat yhtenäiset ja rakentuvat paksusta ja ohuesta pahvista. Ne voi päällystää kankaalla ja koristepaperilla perinteisen kirjan tapaan. Voit myös käyttää selkätaitteeltaan ehjiä kierrätyskirjan kansia sellaisenaan tai uudella materiaalilla päällystäen. Kauniit vanhat kannet voivat saada ihan uusia tarinoita sisäänsä! Kurssi sopii sekä vasta-alkajille että kokeneille.

SASTAMALAN OPISTO

Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi

14.9.–7.12.2022 Sastamala
Iltojen ajankohtiin tulossa muutoksia loppusyksyn osalta!
klo 17.00–20.00

Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Työvälineitä voi kurssilla lainata ja sopivia materiaaleja on mahdollista ostaa.

Napinläpisidos

10.–11.12.2022, la–su klo 9.30–16.30 Sastamala

Sidoksen tunnistaa kirjan selkään tehdystä isosta aukosta, jonka ympärille sivut ommellaan kuin napinläpipistoin. Sovelletaan tekniikkaa uusin ideoin! Napinläpisidoksen rakenne sopii hyvin sekä albumisivujen että ohuesta paperista tehtyjen tavallisten vihkonippujen sidontaan, pieniin tai suuriin kirjoihin. Selän aukosta näkyvät erityisen hauskasti värilliset kartongit tai vihot. Tällä kurssilla voit koettaa joitakin uusia ideoita: tehdä useampia aukkoja selän korkeussuunnassa tai tehdä selän aukosta pyöreän tai soikean. Ne onnistuvat helpoiten, kun kannet tehdään ohuesta pahvista kankaalla, kluutilla tai ohuella nahalla päällystäen. Näpinläpisidoksen ommel on yksinkertaisen tyylikäs sellaisenaan, mutta ompeleeseen voisi myös lisätä koristeeksi pieniä tai yhden suuren helmen. Testaillaan!

Kevät 2023 alustavasti

Sastamalan Opiston kevään kurssit varmistuvat ja julkistetaan 13.12.2022, tässä kuitenkin jo suunnitellut kurssien aiheet ja ajankohdat alustavasti 🙂

Iltakurssi ke 18.1.–12.4.2023, talviloma 1.3. ja 8.3.2023

14.–15.1.2023 Kirjansidontaa alusta alkaen
18.–19.2.2023 Paperikantinen sidos
25.–26.3.2023 Lankabindisidos
22.–23.4.2023 Suojakannet repäisylehtiölle
13.–14.5.2023 Kelttiommelsidos (kuvassa)

19.–21.6.2023 ma-ke Ristirakennesidokset
26.–28.6.2023 ma-ke Kirjotut kirjat / Embroidered long stitch bindings

Tervetuloa myös facebook-ryhmääni KirjaTarjan kirjansidontakurssit!
Ryhmässä saat tietoa kursseista sekä voit jakaa omia ja kuulla toisten kurssilaisten kokemuksia ja vinkkejä.