Kirjansidontakurssit

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidonnan kursseja useissa kansalaisopistoissa: kotikaupungissani Sastamalassa, Kankaanpäässä ja Jyväskylässä. Ensi kevätkautena kurssit ovat tarjolla myös Turussa ja Kemiössä. Suosikkiaiheitani ovat monenlaiset luovuutta ruokkivat sekä historiallisiin sidoksiin perustuvat rakenteet.

Suunnitelmissani ovat nyt kirjansidonnan verkkokurssit. Jos olet kiinnostunut, seuraa näitä sivuja tai liity facebook-ryhmääni saadaksesi tietoa. Voit myös lähettää minulle sähköpostia tietoa saadaksesi: kirjatarja (at) gmail.com.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikenlaisille kursseille sekä facebook-ryhmääni:
KirjaTarjan kirjansidontakurssit

Lisätietoa kursseista:

AURALAN KANSALAISOPISTO, Turku

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat B
23.–24.1.2021, la–su klo 9–16
Ilmoittautuminen:
https://opistopalvelut.fi/aurala/course.php?l=fi&t=6676

kirjotut kirjat

Tervetuloa tutustumaan uuden ajan luovaan ja liimattomaan kirjansidontaan! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia tai kierrätettyjä materiaaleja, esim. vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä pöytäliinaa. Kirjan rakenne on itsessään liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Kirjan ompelu on mukavaa jumppaa aivoille! Aiempaa kokemusta ei tarvita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja ja lainata työvälineitä.


PETÄJÄ-OPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Ommelkansisidos
5.-7.2.2021, pe 17.30-20, la 9.30-16, su 9.30-16
Ilmoittautuminen:
https://opistopalvelut.fi/petaja/course.php?l=fi&t=7085

Ommelkansisidos on kirjansidos, joka avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteensa ansiosta. Sidos muistuttaa perinteistä kirjaa, mutta on hyvin kevytrakenteinen ja lähes liimaton. Päällystyksessä voi käyttää kankaita, kluutteja, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Kartonkikantinen sidos toimii parhaiten ohuehkoille kirjoille ja sopii loistavasti esim. luonnoskirjaksi ja kalenterimuistikirjaksi. Ommelkansisidos eli Sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin 80-luvulla kehittämä sidos.


JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat
12.–14.3.2021 pe 16.30–20.30, la 9.00–16.00, su 10.00–16.00
(Ilmoittautumistieto tulossa.)

Kirjontaa kirjan selässä! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kirjan rakenne on liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Niiden ompelu on mukavaa jumppaa aivoille – aloitetaan helposta ja edetään halujen mukaan haasteellisempiin. Jatkajille on tarjolla uusia ompelumalleja. Ohuesta pahvista rakentuvien kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia materiaaleja tai kierrättää vaikkapa vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä muistojen pöytäliinaa.


VÄSTRA NYLANDS FOLKHÖGSKOLA

Kirjansidontakurssi: Nahkakantisen avoselkäisen kirjan valmistus
Kurs i bokbindning: Bindning av bok med läderpärm och öppen rygg
9–11.4.2021, pe 16–21, la 10–17, su 10–16
kurssipaikka: Brusaby, Kemiö
Ilmoittautuminen ja tarkemmat tiedot:
https://vnf.fi/kurssi/kirjansidonta/ tai https://vnf.fi/kurs/bokbindning/

Kirjan teossa käytetään historiallista ketjupisto-ompelua, etiopialaista koptisidosta. Kirjan selkä jää avoimeksi ja kirja avautuu siksi erityisen hyvin. Ketjupistot ommellaan usealla neulalla melko paksulla langalla, jolloin ompelusta tulee näyttävä. Kirjan etu- ja  takakansi ovat erilliset kappaleet ja ne voidaan tehdä kaikenlaisista nahoista: eläväpintaiset, epätasaiset ja karvaiset käyvät oikein hyvin. Paksu jäykkä nahka käy vaikka sellaisenaan kanneksi, ohuempia nahkoja voidaan liimata kerroksittain taipuisaksi laminaatiksi. Aivan ohuet nahat voidaan tukea vaikka pahvilla. Kirjaa voi koristaa erilaisilla nauhoilla ja litteillä napeilla, jotka samalla pitävät kirjan suljettuna.


SASTAMALAN OPISTO

Kirjansidontaosasto sijaitsee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen päärakennuksessa (kätsäkoulu) Vammalassa. Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä löytyy täältä noin viikko ennen kurssia. Materiaaleja on myös mahdollista ostaa kurssilla.

Ilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa 12.8.2020 klo 12.30
www.sastamalanopisto.fi
Muista tilata samalla myös aktiivikortti, jos osallistut useammille kursseille!

Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi
9.9.–2.12.2020, klo 17.00–20.00
syysloma 4.11.2020

Kurssi sekä jatkajille että uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia ja korjataan vanhoja kirjoja perinteisin menetelmin ja luovasti yhdessä kehitellen. Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia yleensä tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein.

Avoselkäinen kelttiommelsidos 5.–6.9.2020

Kirjansidonnan perusteet 19.–20.9.2020

Taitosselkäinen valokuva-albumi 10.–11.10.2020

Kirjottu verkko-ommel 31.10.–1.11.2020

Kannellinen laatikko 14.–15.11.2020

Keskeneräiset työt valmiiksi
5.12. ja 12.12.2020, 2 x la klo 9.30–17.00
Ohje ilmoittautuneille täällä >

Jäikö jokin työ kesken eikä kotona tule tehtyä tai menikö jokin kiva kurssiaihe syksyltä ohitse? Tällä kurssilla voidaan kertailla ja paikkailla. Voit vinkata minulle etukäteen (esim. sähköpostilla tarja@kirjatar.fi) mitä olet tulossa tekemään ja saat tarvittaessa tarkempia ohjeita tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä.

Kuvassa verkko-ommelsidos.