Kirjansidontakurssit

Ohjaan kaikille avoimia kirjansidonnan kursseja useissa kansalaisopistoissa: kotikaupungissani Sastamalassa, Kankaanpäässä ja Jyväskylässä. Ensi kevätkautena kurssit ovat tarjolla myös Turussa ja Kemiössä. Suosikkiaiheitani ovat monenlaiset luovuutta ruokkivat sekä historiallisiin sidoksiin perustuvat rakenteet. Suunnitelmissani ovat nyt kirjansidonnan verkkokurssit. Jos olet kiinnostunut, seuraa näitä sivuja tai liity facebook-ryhmääni saadaksesi tietoa. Voit myös lähettää minulle sähköpostia tietoa saadaksesi: kirjatarja (at) gmail.com.

Lämpimästi tervetuloa mukaan kaikenlaisille kursseille sekä facebook-ryhmääni:
KirjaTarjan kirjansidontakurssit

SASTAMALAN OPISTO

Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaa 5.1.2021 klo 12.30
www.sastamalanopisto.fi
https://opistopalvelut.fi/sastamala/courses.php?l=fi#pos-1-4-32
Muista tilata samalla myös aktiivikortti, jos osallistut useammille kursseille!

Sastamalan Opiston kurssini alkavat toteutua 1.3.2021 alkaen, korkeintaan 9 opiskelijan ryhmissä. Viimeiseksi ilmoittautunut ja jo paikan saanut siirtyy jonotuslistalle ensimmäiseksi. Pahoittelen! Lähetän vielä kutsun ja tietoa kaikille sähköpostilla.

Kirjansidontaosasto sijaitsee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen päärakennuksessa (kätsäkoulu) Vammalassa. Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä löytyy täältä noin viikko ennen kurssia. Materiaaleja on myös mahdollista ostaa kurssilla.

Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi
muuttunut aika: 3.3.–19.5.2021, klo 17.00–20.00
Kurssi sekä jatkajille että uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia yleensä tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Materiaaleja on mahdollista ostaa kurssilla.

Tähtiommelsidos
20.–21.3.2021, la-su 9.30–16.15

Kirjotut kirjat -malli: monivihkoinen kirja, jonka selkään muodostuu ommellessa tähtiä. Liimaton selkärakenne eli vihkot ommellaan kiinni valmiisiin kansiin koristeeksi näkyviin jäävällä ompeleella. Kansirakenne on yhtenäinen, muuten minkälainen vain haluat. Taipuisat kannet voidaan tehdä ohuesta pahvista kankaalla tai ohuehkolla nahalla päällystäen. Kovat kannet syntyvät paksusta pahvista kangaspäällysteisenä. Vihkojen pitää olla paksuhkot, sopiva määrä on esim. seitsemän vihkoa, mutta määrää voi säätää muuntelemalla tähtikuviota. Langaksi tarvitaan kestävää ohuehkoa kaunista lankaa. Koristelangatkin sopivat, kunhan eivät mene helposti poikki ommellessa tai käytössä.

Kalanruoto-ommel
17.–18.4.2021, la-su 9.30–16.15

Kirjan selkää koristaa näkyviin jäävä kalanruodoksi nimetty ommel. Mallin on kehittänyt Canteiro de Alfaces nimellä Espinha de peixe (eli kalanruoto). Avoselkäisenä versiona kirjan etu- ja takakansi ovat toisistaan erilliset ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saa tehtyä reikiä kannen kiinnitystä varten. Myös yhtenäinen kansirakenne on mahdollinen, jolloin ompelu pääsee ehkä paremmin esille tasaisemmalla pohjalla. Samoin kuvion erottumista auttavat paksuhkot vihot. Tukevuutta avoselkäiseen sidokseen saa lisäämällä siihen päätyompeleet tai erilliset ketjuompeleet. Ompelu ei ole vaikea. Tähän kirjaan sopisivat hyvin kalannahkaiset kannet!

Kirjansidontaa alusta alkaen
24.4. ja 8.5.2021, 2 x la 9.30–17

Kaksi kevätlauantaita kirjansidonnan merkeissä. Tervetuloa mukaan uudet aloittajat! Valitaan sopiva helppo kirjamalli perusteiden opetteluun. Tehdään oma kirja alusta asti muistikirjaksi, kalenteriksi, reseptikirjaksi, vieraskirjaksi… Valitaan yhteinen tai kullekin omanlainen kiinnostava malli, perinteistä tai luovaa kirjansidontaa. Kokeneet voivat kurssilla edistää keskeneräisiä töitään tai aloittaa uusia projekteja yksilöllisin ohjein.

Reunukseton kotelo
22.5.–23.5.2021, la-su 9.30–16.15

Näppärä kokonaan avautuva, mutta napakasti kiinni pysyvä kotelomalli, jossa on mukava säilyttää ja kuljettaa esim. kynät ja pienet työvälineet. Kotelon runko valmistuu 2 mm:n paksuisesta pahvista. Päällystys ja sisuksen vuoraus on käytössä kestävin, kun sen tekee taustatulla kankaalla tai kirjansidontakankaalla eli kluutilla. Päällystää voi myös vahvalla käsintehdyllä paperilla, esim. japanilaisella tai nepalilaisella koristepaperilla, joka ei repeile helposti, vaan muotoutuu kauniisti kotelon kulmissa. Kuva tulossa.

Vanhalle pokkarille uusi sidos
21.–23.6.2021, ma-ke 9.30–17

Teolliset kirjat tehdään nykyisin useimmiten liimaselkäisinä kustannussyistä. Vaikka liimat ovat vuosien saatossa huimasti kehittyneet, kirjat menevät silti aika helposti rikki: selkäliimaus murtuu ja tekstiblokki voi pilkkoutua useaan osioon. Sivut on mahdollista ommella uudelleen kasaan, kunhan selässä on jonkinverran marginaalia eli tyhjää alaa. Ompelumenetelmän takia kirjan avautuminen hiukan jäykistyy ja liian lähellä selkäreunassa olevaa tekstiä ei pysty lukemaan.

Korjausompelu onnistuu ja kannattaa tehdä, kun paperi ei ole aivan haurasta ja repeilevää. Homma on muutenkin sen verran työläs, että sitä ei ihan kaikille pokkareille kannata tehdä, vain lempikirjoille ja tarpeellisille käyttökirjoille. Tekniikkaa voi toki kokeilla ensin johonkin vähemmän tärkeään opukseen. Sidokseen lisätään etulehdet ja tarvittavat selkärakenteet. Uudet kannet tehdään kovasta pahvista ja päällystetään kirjansidontakankaalla perinteisen kirjansidonnan tyyliin. Jos vanhat pokkarinkannet ovat tallessa, ne voidaan liittää mukaan sidokseen, joko kannen päälle tai kirjan sisälle.


JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat
12.–14.3.2021 pe 16.30–20.30, la 9.00–16.00, su 10.00–16.00
Ilmoittautuminen:
https://opistopalvelut.fi/jyvaskyla/course.php?l=fi&t=14723

Kirjontaa kirjan selässä! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kirjan rakenne on liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Niiden ompelu on mukavaa jumppaa aivoille – aloitetaan helposta ja edetään halujen mukaan haasteellisempiin. Jatkajille on tarjolla uusia ompelumalleja. Ohuesta pahvista rakentuvien kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia materiaaleja tai kierrättää vaikkapa vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä muistojen pöytäliinaa.


AURALAN KANSALAISOPISTO, Turku

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat B
27.–28.3.2021, la–su klo 9–16
Ilmoittautuminen:
https://opistopalvelut.fi/aurala/course.php?l=fi&t=6676

kirjotut kirjat

Tervetuloa tutustumaan uuden ajan luovaan ja liimattomaan kirjansidontaan! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia tai kierrätettyjä materiaaleja, esim. vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä pöytäliinaa. Kirjan rakenne on itsessään liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Kirjan ompelu on mukavaa jumppaa aivoille! Aiempaa kokemusta ei tarvita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja ja lainata työvälineitä.


VÄSTRA NYLANDS FOLKHÖGSKOLA

Kirjansidontakurssi: Nahkakantisen avoselkäisen kirjan valmistus
Kurs i bokbindning: Bindning av bok med läderpärm och öppen rygg
9–11.4.2021, pe 16–21, la 10–17, su 10–16
kurssipaikka: Brusaby, Kemiö
Ilmoittautuminen ja tarkemmat tiedot:
https://vnf.fi/kurssi/kirjansidonta/ tai https://vnf.fi/kurs/bokbindning/

Kirjan teossa käytetään historiallista ketjupisto-ompelua, etiopialaista koptisidosta. Kirjan selkä jää avoimeksi ja kirja avautuu siksi erityisen hyvin. Ketjupistot ommellaan usealla neulalla melko paksulla langalla, jolloin ompelusta tulee näyttävä. Kirjan etu- ja  takakansi ovat erilliset kappaleet ja ne voidaan tehdä kaikenlaisista nahoista: eläväpintaiset, epätasaiset ja karvaiset käyvät oikein hyvin. Paksu jäykkä nahka käy vaikka sellaisenaan kanneksi, ohuempia nahkoja voidaan liimata kerroksittain taipuisaksi laminaatiksi. Aivan ohuet nahat voidaan tukea vaikka pahvilla. Kirjaa voi koristaa erilaisilla nauhoilla ja litteillä napeilla, jotka samalla pitävät kirjan suljettuna.


PETÄJÄ-OPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Ommelkansisidos
5.-7.2.2021, pe 17.30-20, la 9.30-16, su 9.30-16
peruuntuu, koetetaan siirtoa loppukevääseen
Ilmoittautuminen:
https://opistopalvelut.fi/petaja/course.php?l=fi&t=7085

Ommelkansisidos on kirjansidos, joka avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteensa ansiosta. Sidos muistuttaa perinteistä kirjaa, mutta on hyvin kevytrakenteinen ja lähes liimaton. Päällystyksessä voi käyttää kankaita, kluutteja, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Kartonkikantinen sidos toimii parhaiten ohuehkoille kirjoille ja sopii loistavasti esim. luonnoskirjaksi ja kalenterimuistikirjaksi. Ommelkansisidos eli Sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin 80-luvulla kehittämä sidos.


KANKAANPÄÄN OPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Avoselkäsidokset 1
vk 24, 14.-18.6.2021
Ilmoittautuminen 9.3.2021 klo 18:
https://www.kesäkurssit.fi/kirjansidonta/

Avoselkäisissä kirjansidoksissa kauniit ompeleet jäävät selässä näkyviin ja toimivat kirjan koristeena. Napakoiden ketjupistojen rinnalle on kehitelty koko joukko näyttäviä ompeluita. Tällä kurssilla opetellaan yhden neulan ketjupisto-ommel, tikapuuommel sekä tuhatjalkainen ommel sovelluksineen. Avoselkäsidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, vanhan kirjan kauniita kansia, nahkaa kerroksittain liimattuna, huopaa, muovia, kumia, puuta, kiehtovia kierrätysmateriaaleja…

Luovaa kirjansidontaa: Ommelkansisidos
vk 28, 12.-16.7.2021
Ilmoittautuminen 9.3.2021 klo 18:
https://www.kesäkurssit.fi/kirjansidonta/

Ommelkansisidos eli sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin 80-luvulla kehittämä tyylikäs ja hillitty, lähes liimaton kirjansidos. Sidos avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteen ansiosta. Taipuisat kartonkikannet ommellaan kiinni sidokseen samalla kun sivutkin. Päällystyksessä voi käyttää taustattuja kankaita, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Alkuperäinen ommelkansisidosversio on kevytrakenteinen ja sopii parhaiten ohuille kirjoille. Kurssilla sovelletaan tekniikkaa eteenpäin ja tehdään sidoksesta myös kovakantisempi versio.