Kirjakorut

Kirjakorut ovat pienen pieniä, ihan oikeita käsinsidottuja kirjoja, jotka ovat ilahduttaneet kirjanystäviä jo vuodesta 2002 alkaen. Ne saivat alkunsa paperin ja nahan hukkapalasista, joita en raaskinut heittää menemään. Vuosien mittaan minikirjat ovat saaneet monenlaisia muotoja, värejä ja sisältöjä, uusia ideoita ja mahdollisuuksia putkahtelee yhä mieleen. Kirjasta on moneksi!

Kirjakorujen sivuina käytän kierrätettyjä kirjoja eriaiheisine teksteineen. Suosittuja ovat monet vanhat romaanit, vaikkapa Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä tai Shakespearen näytelmät. Osassa kirjoista on tyhjät sivut, joihin voit itse kirjoittaa. Mitä sinun kirjassasi voisi lukea tai kirjoittaisitko muistutuksen itselle tai viestin läheiselle?

Kirjakorut ovat yksittäiskappaleita ja valmistan ne alusta loppuun omin käsin, pieniä eriä kerrallaan. Valitsen nahkojen ja koristepaperien värit kunkin kirjan sisältöön ja tunnelmaan sopivaksi — materiaalien valinta on joskus tuskallisen ja suloisen hidasta! Ihanat väriyhdistelmät hurmaavat minut joka kerta uuden valmistuvan erän myötä. Suositut värit ja kuviot toistuvat, mutta myös ihan uniikkeja yksilöitä syntyy.

Tervetuloa verkkokauppaan tutkimaan vaihtoehtoja!
Kirjatarjan kirjakorupuoti

Lisätietoa ja kuvia koruista:

Minikirjan koko on 22 mm korkea, 18 mm leveä ja 4-5 mm paksu. Kirjanen on pienuudestaan huolimatta ulkomuodoltaan kuin perinteinen kirja ja myös toimii kuten oikea kirja. Rakenne on yksinkertaistettu ja kevennetty versio isommasta käsin tehdystä kirjasta.

Sivupaperin lisäksi materiaaleja ovat kartonki, pellavalanka, kirjansidontaliima, kasviparkittu nahka, erilaiset koristepaperit, kulta tai alumiinifolio. Työvaiheina ovat sivujen taittelu ja leikkaus, reijitys ja ompelu, selän liimaus ja kannen kiinnitys, syrjän leikkaus, valebindien liimaus selkään, nahan ohennus, päällystys nahalla ja/tai paperilla, etulehden liimaus tai koristelu perinteisellä sokeapainantatekniikalla tai foliolla painaen. Monta pientä vaihetta, joita on järkevintä tehdä sarjatyönä, äänikirjan viihdyttäessä taustalla.

kirjakaulakorut
kirjakorvakorut

Kirjakoruja on saatavilla kaulakoruina, korvakoruina ja rintakoruina. Korujen metalliosat (paitsi rintakorupohja) ovat hopeaa tai kullattua hopeaa. Kaulakorussa on vahattu puuvillanyöri, musta, tumman ruskea tai vaaleampi ruskea. Voit itse vaihtaa koruun metallisen ketjun jos haluat. Minikirjoja voi myös tilata ilman kiinnitystä erityisen sivistyneen nukkekodin kirjoiksi tai magneettikiinnityksellä jääkaappiin tai muistitauluun kiinnitettäväksi.

Keväästä 2020 alkaen korujani on viimein voinut tilata verkkokaupastani Holvissa: Kirjatarjan kirjakorupuoti. Korut maksavat 25 euroa kappale sisältäen postituskulut Suomeen. Kaikki myytävänä olevat korut löytyvät puodin etusivulta järjestettynä sisällön mukaan. Korut on myös järjestetty lajeittain kansioihin: kaulakorut, korvakorut, rintakorut, kirjakorut. Kirjakorut-kategoriassa minikirjat ovat vielä vailla kiinnitystä ja voit päättää käyttötarkoituksen itse korua tilatessasi, lisään kiinnityksen toiveesi mukaan. Muidenkin korujen kiinnityksen voin tarvittaessa vaihtaa (paitsi rintakorupohjan).

Kirjakoru on mainio lahja kirjanystävälle! Tilatut korut paketoin kauniisti paperipussiin, jolloin ne sopivat vaikka suoraan lahjaksi annettavaksi. Tarvittaessa postitan suoraan lahjansaajalle. Verkkokaupan valikoimissa on myös lahjakortti.

Kirjatarjan kirjakorupuoti

kirjakorupuoti
kirjakorut

Kirjakoruja pääsee myös hypistelemään, tutkiskelemaan ja valikoimaan omin käsin. Korujani on myynnissä Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin museokaupassa Sastamalassa. 2020 syksynä korut löytyvät myös kirjamessuilta Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä seuraavasti: omalla osastollani (Tre), Sitruuna-kustannuksen osastolla (Hki ja Tre) ja Kirjansitomo Clabbokin osastolla (Jkl)

Jos et löydä sopivaa korua valikoimistani, voin tehdä koruja toiveidesi mukaan. Korun sisältö voi olla melkein mitä vain paperimateriaalia, joka kestää taittamisen. Voin myös printata omaa tekstiäsi kauniille paperille. Kansien ilmettä voin muuntaa, suunnitellaan yhdessä. Tilauksen mukaan tehdyn korun toimitusaika on 2-4 viikkoa muusta työtilanteestani riippuen.

Tiedustele rohkeasti: kirjatarja (at) gmail.com.

kirjakorut
kirjakoru sydänkuviolla

KÄYTTÖ- JA SÄILYTYSOHJE

Kirjakorun sivuja saa availla, ne on suunniteltu ja tehty kestämään käyttöä. Availtu kirja jää hiukan avattuun asentoon, mikä näyttää hauskalta ja on tarkoituksenmukaista. Halutessasi saat sen takaisin littanammaksi, kun painelet kirjan selkäosaa sormin ja voit myös laittaa sen jonkin pienen painon alle litistymään.

Kasviparkitun nahan väri saa ruskeamman vivahteen vanhetessaan ja muuttuu kauniin patinoituneeksi vanhan kirjan tapaan. Älä säilytä korua suorassa auringonvalossa, koska valo aiheuttaa värien haalistumista. Erityisesti sininen väripigmentti on altis haalistumiselle ja vaikutus ilmenee sinisissä, vihreissä ja violeteissa sävyissä. Suoraan ihoa vasten pidettävän korun väri voi tummeta, kun nahka imee ihosta rasvaa tai voiteita, lähinnä kaulassa roikkuessaan. Tämän voi välttää pitämällä korua vain puseron päällä. Koristepaperien värin ei pitäisi muuttua.

Suojele korut vesisateelta. Varo ettet laita vaatteessa olevaa rintakorua pesukoneeseen. Muista poistaa kaulakoru tai korvakorut ennen peseytymistä, saunaa tai suihkua. Jos koru kastuu pahasti, imeytä enin vesi talouspaperiin painellen joka puolelta ja laita koru pienen painon alle kuivumaan noin vuorokaudeksi.