Tervetuloa mukaan julkiseen facebook-ryhmääni
KirjaTarjan kirjansidontakurssit!

---------------------------------------------------------

KANKAANPÄÄN OPISTO

Luovan kirjansidonnan kesäkurssit 2020:

Avoselkäsidokset koristeellisin ompeluin

SIIRRETTY, uusi ajankohta vk 32, 3.–7.8.2020
(alkuperäinen vk 24, 8.-12.6.2020)

Avoselkäinen kirjansidoksen uudet ideat suoraan maailmalta! Suorien ketjupistojen rinnalle on kehitelty koko joukko näyttäviä, mielenkiintoisia, helppoja ja haastaviakin ompeluita, joita voimme kehitellä eteenpäinkin. Kirjojen selät ovat liimattomia ja ne avautuvat siksi todella hyvin. Avoselkäsidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, jossa on tai johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, vanhan kirjan kansia, nahkaa, huopaa, muovia, kumia, puuta, kiehtovia kierrätysmateriaaleja...

Ommelkansisidos sovelluksineen
vk 28, 6.-10.7.2020

Ommelkansisidos eli sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin 80-luvulla kehittämä tyylikäs ja hillitty, lähes liimaton kirjansidos. Sidos avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteen ansiosta. Taipuisat kartonkikannet ommellaan kiinni sidokseen samalla kun sivutkin. Päällystyksessä voi käyttää taustattuja kankaita, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Alkuperäinen ommelkansisidosversio on kevytrakenteinen ja sopii parhaiten ohuille kirjoille. Kurssilla sovelletaan tekniikkaa eteenpäin ja tehdään myös kovakantisia vahvempia versiota — näistä kuvia myöhemmin :)

Ilmoittautuminen:

http://www.kesäkurssit.fi/

http://www.kesäkurssit.fi/kirjansidonta/

---------------------------------------------------------

SASTAMALAN OPISTO

Kirjansidontaosasto sijaitsee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen (kätsäkoulu) päärakennuksessa, Sastamalankatu 2. Sisäänkäynti ja parkkipaikka sisäpihalla, kulku autolla Varikonkadun kautta. Sisään toimiston ovesta, sitten lyhyet portaat alakertaan ja oikealle. Tervetuloa!

Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä löytyy täältä n. viikko ennen kurssia. Materiaaleja on myös mahdollista ostaa kurssilla.

Ilmoittautuminen www.sastamalanopisto.fi

Kesä 2020

• Liimaton ja langaton albumi 15.–17.6.2020
PERUTAAN koronatilanteen takia

Syksy 2020

• Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi

9.9.–2.12.2020,
syysloma 4.11.2020 (siirretty)
klo 17.00–20.00

Kurssi sekä jatkajille että uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia ja korjataan vanhoja kirjoja perinteisin menetelmin ja luovasti yhdessä kehitellen. Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia yleensä tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein.

• Avoselkäinen kelttiommelsidos

5.–6.9.2020, la–su klo 9.30–17

Kelttiommel on koristeellinen punos, joka jää avonaisessa kirjan selässä näkyviin. Se tarjoaa ompelijalleen mukavasti haastetta. Kelttiommelta kutsutaan englanniksi nimellä ”celtic weave” ja se lienee saanut nimensä kelttien käyttämistä punoskoristeluista. Sillä ei ole muuta yhteyttä kelttien kirjojen kanssa. Ompelussa tarvitaan kaunista vahvaa keskipaksua lankaa, jolla on hyvä ommella. Ompelu ei ole ihan helppo, mutta ohjeilla selvitään ja aivot saavat taas purtavaa. Erilliset kannet voi tehdä melkein mistä vain kyllin tukevasta materiaalista, kunhan siihen saa tehtyä reikiä japanilaisella reijittäjällä, naskalilla tai poralla. Esim. paksut nahat keskenään kerroksittain liimattuna, pahvi kankaalla tai paperilla päällystettynä tai kierrätyskirjan kauniit kannet.

• Kirjansidonnan perusteet

19.–20.9.2020, la–su klo 9.30–17

Kirjansidonnan perusteita alusta alkaen. Valmistetaan perinteisen näköinen tyhjäsivuinen kovakantinen kirja, joka päällystetään kankaalla ja paperilla. Perinteisen näköinen kovakantinen kirja on rakenteeltaan ns. irtokansisidos. Se sopii hyvin vieraskirjaksi, muistokirjaksi, kalenteriksi tai muistikirjaksi. Kirja valmistuu omin käsin alkaen paperiarkkien taittamisesta ja leikkaamisesta. Kannet teemme eri paksuisista pahveista yhdistellen. Voit tuoda kirjan päällystämistä varten puuvillakankaita ja kauniita papereita.

• Taitosselkäinen valokuva-albumi

10.–11.10.2020, la–su klo 9.30–17

Valokuva-albumirakenne, jossa valokuvien tarvitsema ylimääräinen tila järjestetään selkään ommeltavalla haitaritaitoksella. Avautuu superhyvin. Tässä rakenteessa selkään taitellaan vahvasta paperista kaksinkertainen haitaritaitos. Värillisestä etulehtipaperista tehtynä se toimii koristeena. Varsinaiset sivut eli taitetut kartongit ommellaan selkähaitariin sopivin välein. Sivut voi tehdä myös ohuesta paperista vihkoina, tai sekoittaa keskenään erilaisia sivuja. Hyvä idea vaikkapa juhliin yhdistetyksi vieraskirjaksi ja parhaiden kuvien albumiksi. Sivut avautuvat todella hyvin. Kaunista haitariselkää täydentäisi hyvin avoselkäinen rakenne ja uusi solmuommel, joka joustaa hauskasti haitarin mukana. Periaatteessa albumin rakenne voi olla melkein minkälainen vain, perinteinen tai liimaton, ommeltu tai ruuveilla kiinnittyvä. Kokeillaan!

• Kirjottu verkko-ommel

31.10.–1.11.2020, la–su klo 9.30–17

Uusi kirjotut kirjat -malli! Monivihkoinen kirja, jonka selkään ommellaan verkkopintaa. Voit tehdä myös muita kirjotut kirjat -malleja. Liimaton selkärakenne eli vihkot ommellaan kiinni valmiisiin kansiin näkyviin jäävällä ompeleella. Kansirakenne on yhtenäinen eli kannen selkään tehdään reikiä ompelua varten. Verkko-ommel näyttää nimensä mukaisesti verkolta, ja siitä tulee sitä isompi ja tiheämpi mitä enemmän kirjaan tulee vihkoja. Vihkojen pitää olla paksuhkot. Taipuisat kannet voidaan tehdä ohuesta pahvista kankaalla tai ohuehkolla nahalla päällystäen. Paksummasta nahasta taas kannet syntyvät taustaamalla toisella nahalla tai kartongilla.

• Kannellinen laatikko

14.–15.11.2020, la–su klo 9.30–17

Tehdään kaulallinen säilytyslaatikko tiiviisti sulkeutuvalla kannella. Mitat oman säilytystarpeen mukaan. Tehdään laatikko alusta asti itse paksusta pahvista liimaten. Rasialle tehdään kaula, jonka ansiosta irrallinen kansi pysyy tiiviisti paikallaan. Rasian päällystämiseen ja vuoraukseen voidaan käyttää koristepaperia, tapettia, kirjansidontakluuttia ja taustattua puuvillakangasta.

• Keskeneräiset työt valmiiksi

5.12. ja 12.12.2020, 2 x la klo 9.30–17.00

Jäikö jokin työ kesken eikä kotona tule tehtyä tai menikö jokin kiva kurssiaihe syksyltä ohitse? Tällä kurssilla voidaan kertailla ja paikkailla. Voit vinkata minulle etukäteen (esim. sähköpostilla tarja@kirjatar.fi) mitä olet tulossa tekemään ja saat tarvittaessa tarkempia ohjeita tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä.

Ilmoittautuminen syksyn kursseille alkaa 12.8.2020 klo 12.30
www.sastamalanopisto.fi

Muista myös aktiivikortti!

---------------------------------------------------------

AURALAN KANSALAISOPISTO, Turku

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat
24.–25.10.2020
la–su klo 9–16

Tervetuloa tutustumaan uuden ajan luovaan ja liimattomaan kirjansidontaan! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia tai kierrätettyjä materiaaleja, esim. vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä pöytäliinaa. Kirjan rakenne on itsessään liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Kirjan ompelu on mukavaa jumppaa aivoille! Aiempaa kokemusta ei tarvita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja ja lainata työvälineitä.

Ilmoittautuminen alkaa 26.5.2020 klo 10

https://opistopalvelut.fi/aurala/course.php?l=fi&t=6238

---------------------------------------------------------

JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: Kirjotut kirjat
20.-22.11.2020
pe klo 16.30–20.30, la 9–16, su 10–16

Kirjontaa kirjan selässä! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kirjan rakenne on liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Niiden ompelu on mukavaa jumppaa aivoille - aloitetaan helposta ja edetään halujen mukaan haasteellisempiin. Ohuesta pahvista rakentuvien kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia materiaaleja tai kierrättää vaikkapa vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä muistojen pöytäliinaa.

Ilmoittautuminen syksyn alussa

https://www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto%20/kurssit-ja-ilmoittautuminen

---------------------------------------------------------

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
avoselkäsidoksia koristeellisin ompeluin

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
avoselkäsidoksia: tuhatjalkainen sidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
ommelkansisidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
kelttiommelsidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
kirjansidonnan perusteita, irtokansisidos


nappisidos — Sastamalan Opiston kursseilla


belgialainen sidos — Sastamalan Opiston kursseilla

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
kirjotut kirjat