Tervetuloa mukaan julkiseen facebook-ryhmääni
KirjaTarjan kirjansidontakurssit!

---------------------------------------------------------

KANKAANPÄÄN OPISTO

Luovan kirjansidonnan kesäkurssit:

Avoselkäsidokset koristeellisin ompeluin
vk 24, 8.-12.6.2020

Avoselkäinen kirjansidoksen uudet ideat suoraan maailmalta! Suorien ketjupistojen rinnalle on kehitelty koko joukko näyttäviä, mielenkiintoisia, helppoja ja haastaviakin ompeluita, joita voimme kehitellä eteenpäinkin. Kirjojen selät ovat liimattomia ja ne avautuvat siksi todella hyvin. Avoselkäsidoksen kannet ovat toisistaan erilliset kappaleet ja ne voivat olla mitä vain materiaalia, jossa on tai johon saadaan tehtyä reikiä kansien kiinnitystä varten: paperilla tai kankaalla päällystettyä pahvia, vanhan kirjan kansia, nahkaa, huopaa, muovia, kumia, puuta, kiehtovia kierrätysmateriaaleja...

Ommelkansisidos sovelluksineen
vk 28, 6.-10.7.2020

Ommelkansisidos eli sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin 80-luvulla kehittämä tyylikäs ja hillitty, lähes liimaton kirjansidos. Sidos avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteen ansiosta. Taipuisat kartonkikannet ommellaan kiinni sidokseen samalla kun sivutkin. Päällystyksessä voi käyttää taustattuja kankaita, koristepapereita ja ohutta nahkaa usealla tavalla yhdistellen. Alkuperäinen ommelkansisidosversio on kevytrakenteinen ja sopii parhaiten ohuille kirjoille. Kurssilla sovelletaan tekniikkaa eteenpäin ja tehdään myös kovakantisia vahvempia versiota — näistä kuvia myöhemmin :)

Ilmoittautuminen on alkanut:

http://www.kesäkurssit.fi/

http://www.kesäkurssit.fi/kirjansidonta/

---------------------------------------------------------

Sastamalan Opiston opetustoiminta on keskeytetty toistaiseksi alkaen 16.3. klo 13

https://sastamalanopisto.fi/ajankohtaista/

SASTAMALAN OPISTO

Kevät 2020
Ilmoittautuminen www.sastamalanopisto.fi
alkaa 7.1.2020 klo 12.30.

Kirjansidontaosasto sijaitsee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen (kätsäkoulu) päärakennuksessa, Sastamalankatu 2. Sisäänkäynti ja parkkipaikka sisäpihalla, kulku autolla Varikonkadun kautta. Sisään toimiston ovesta, sitten lyhyet portaat alakertaan ja oikealle. Tervetuloa!

Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä löytyy täältä n. viikko ennen kurssia. Materiaaleja on myös mahdollista ostaa kurssilla.

• Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi klo 17.00–20.00

- keskeytetty

15.1.–8.4.2020, talviloma 26.2.2020
Kurssilla sidotaan uusia ja korjataan vanhoja kirjoja perinteisin menetelmin ja luovasti yhdessä kehitellen. Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia yleensä tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Materiaaleja on mahdollista ostaa kurssilla.

• Pehmokantinen kirja
18.–19.1.2020, la–su klo 9.30–16.15

• Kirjansidontaa talvilauantaisin
1.2. ja 15.2.2020, 2 x la klo 9.30–17.00

• Tuhatjalkainen sidos
22.–23.2.2020, la–su klo 9.30–16.15

• Nappisidos - peruttu

21.–22.3.2020, la–su klo 9.30–16.15
Kirjan selkäompeluun liitetään pieniä nappeja koristeeksi. Muistikirjaksi tai vaikka erityisten juhlien ohueksi vieraskirjaksi tai albumiksi. Nappisidos on liimaton sidos. Se sai innoituksen kirjotuista kirjoista, mutta on kuitenkin omanlaisensa ompelutekniikka. Parhaiten sopivat pienet paidan napit tai vastaavat ja niitä pitää olla useita samanlaisia tai ainakin keskenään suurinpiirtein saman kokoisia. Tekniikalla voi toteuttaa melko ohuita kirjoja, yhden, kahden tai kolmen vihon sidoksia, mietitään ja sovelletaan yhdessä. Kannet voivat olla taipuisat ohuesta pahvista tai kovat paksusta pahvista. Päällystys kirjansidontakluutilla tai puuvillakankaalla – teemaan sopien vaikkapa vanhalla kauluspaidalla!
ohje ilmoittautuneille täällä >

• Nukkekodin minikirjat - peruttu

28.3.2020, 1 x la klo 9.30–17.00
Tehdään pikkuruisia kirjoja nukkekodin mittakaavaan sopivaksi. Päällystetään kannet ohuella nahalla tai kankaalla ja koristepaperilla. Tehdään nukketalon kirjahyllyyn luettava runokirja tai parikin. Minikirjojen sivuina voidaan käyttää myös erilaisia vanhan kirjan sivuja tai valkeaa paperia. Tehdään yksinkertaiset päällystetyt kannet, jotka näyttävät aivan oikealta kirjalta. Kanteen voidaan myös koettaa painaa kultakoristeita. Voit ottaa mukaan kaikenlaista rekvisiittaa, mikä tuntuisi inspiroivalta ja aiheeseen sopivalta: ainakin mahdollisimman pienikuvioisia papereita, kankaita ja tosi ohuita nahkoja.
TÄÄLLÄ ON TILAA! Kokeneet voi tehdä muutakin kuin minikirjoja.

• Kannellinen laatikko - peruttu

4.–5.4.2020, la–su klo 9.30–16.15
Tehdään kaulallinen säilytyslaatikko tiiviisti sulkeutuvalla kannella. Mitat oman säilytystarpeen mukaan. Tehdään laatikko alusta asti itse paksusta pahvista liimaten. Kansi ja pohjalaatikko ovat saman mittaiset, kaula toteutetaan uudella helpohkolla tavalla. Rasian päällystämiseen ja vuoraukseen voidaan käyttää koristepaperia, tapettia, kirjansidontakluuttia ja taustattua puuvillakangasta.

• Luovaa kirjansidontaa lauantaisin - seurataan tilannetta ja myös etäopetusmahdollisuutta tutkitaan

2.5. ja 9.5. ja 16.5.2020, 3 x la klo 9.30–17.00
Luovaa kirjansidontaa oman valinnan mukaan. Valitse valmiista malleista tai tuo malli/ohje mukanasi, opetellaan ja kehitellään yhdessä. Tuo mukanasi kaikenlaisia inspiroivia ja sopivalta tuntuvia materiaaleja.

• Liimaton ja langaton albumi - seurataan tilannetta ja myös etäopetusmahdollisuutta tutkitaan

15.6.–17.6.2020, ma–ke klo 9.30–17.00
Uudenlainen tyylikäs albumirakenne, jonka selkärakenteessa ei käytetä lankaa eikä liimaa. Rakenne perustuu taitoksiin ja tarkkaan leikkaamiseen. (Tästä tulee lisäesittelyä vuoden alussa, samoin kuin kuva valmiista albumista :)

---------------------------------------------------------

AURALAN KANSALAISOPISTO

Luovaa kirjansidontaa: kirjotut kirjat
24.–25.10.2020
la–su klo 9–16

Tervetuloa tutustumaan uuden ajan luovaan ja liimattomaan kirjansidontaan! Tehdään arkeen sopivia taipuisakantisia kirjasia muistikirjoiksi ja kalentereiksi. Kansien päällystyksessä voidaan käyttää uusia tai kierrätettyjä materiaaleja, esim. vanhaa kulunutta nahkatakkia tai rikkinäistä pöytäliinaa. Kirjan rakenne on itsessään liimaton eli sivut kiinnittyvät kansiin koristeellisilla näkyviin jäävillä selkäompeleilla, jotka muistuttavat kirjontaa. Kirjan ompelu on mukavaa jumppaa aivoille! Aiempaa kokemusta ei tarvita. Opettajalta saa ostaa materiaaleja ja lainata työvälineitä.
Ilmoittautuminen alkaa 26.5.2020

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
avoselkäsidoksia koristeellisin ompeluin

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
ommelkansisidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
tuhatjalkainen sidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
nappisidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
nukkekodin minikirjat

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
liimaton ja langaton albumi

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
kirjotut kirjat