Tervetuloa mukaan julkiseen facebook-ryhmääni
KirjaTarjan kirjansidontakurssit!

---------------------------------------------------------

PETÄJÄ-OPISTO, Kankaanpää

Luovaa kirjansidontaa: Kalenterimuistikirja
7.-9.2.2020

Tehdään omaan arkeen sopiva kirja kalenteriksi ja/tai muistikirjaksi. Sivut voivat olla valkoisia, ruudullisia, raidallisia, pilkullisia, koristeellisia papereita sekä muovitaskuja. Miellyttävän taipuisat pahvikannet voi päällystää puuvillakankaalla tai ohuella nahalla. Kierrätysmateriaalit esim. vanha nahkatakki, kulunut lempivaate tai rikkinäinen pöytäliina sopivat hyvin. Sivut kiinnittyvät kansiin joko kuminauhoilla, jolloin voit vaihtaa kansiin uudet vihot entisten täytyttyä tai koristeellisilla ompeleilla ommellen. Voidaan myös syventää viime vuoden kirjotut kirjat -tekniikoita.

Ilmoittautuminen netissä:
https://opistopalvelut.fi/petaja/course.php?l=fi&t=1607

---------------------------------------------------------

JYVÄSKYLÄN KANSALAISOPISTO

Kirjansidonta — Ommelkansisidos
13.-15.3.2020 pe–su
Pe 16.30–20.30, la 9–16, su 10–16

Sewn boards binding on amerikkalaisen Gary Frostin kehittämä sidos, alkujaan 80-luvulta. Sidos on kevytrakenteinen ja lähes liimaton, toimii parhaiten ohuille kirjoille. Sidos avautuu todella hyvin nokkelan selkärakenteen ansiosta. Taipuisat kartonkikannet ommellaan kiinni sidokseen samalla kuin sivutkin. Päällystyksessä voi käyttää kankaita, kluutteja, vahvoja koristepapereita ja nahkaa usealla tavalla yhdistellen.

Ilmoittautuminen netissä:
https://opistopalvelut.fi/jyvaskyla/course.php?l=fi&t=13384
Ilmoittautuminen alkaa 11.12.2019

---------------------------------------------------------

KANKAANPÄÄN OPISTO

Luovan kirjansidonnan kesäkurssit:

Avoselkäsidokset koristeellisin ompeluin
vk 24, 8.-12.6.2020

Ommelkansisidos sovelluksineen
vk 28, 6.-10.7.2020

Sisältötekstit ja kuvat tulossa : )

---------------------------------------------------------

SASTAMALAN OPISTO

Kevät 2020
Ilmoittautuminen www.sastamalanopisto.fi
alkaa 7.1.2020 klo 12.30.

Kirjansidontaosasto sijaitsee Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen (kätsäkoulu) päärakennuksessa, Sastamalankatu 2. Sisäänkäynti ja parkkipaikka sisäpihalla, kulku autolla Varikonkadun kautta. Sisään toimiston ovesta, sitten lyhyet portaat alakertaan ja oikealle. Tervetuloa!

Kurssiohje tarvittavista materiaaleista ja työvälineistä löytyy täältä n. viikko ennen kurssia. Materiaaleja on myös mahdollista ostaa kurssilla.

• Kirjansidonta, keskiviikon iltakurssi klo 17.00–20.00

15.1.–8.4.2020, talviloma 26.2.2020
Kurssilla sidotaan uusia ja korjataan vanhoja kirjoja perinteisin menetelmin ja luovasti yhdessä kehitellen. Kurssi on tarkoitettu sekä jatkajille että ihan uusille alkajille. Kurssilla sidotaan uusia yleensä tyhjäsivuisia kirjoja erilaisiin tarpeisiin sekä korjataan vanhoja kirjoja. Asiat voidaan tehdä perinteisin menetelmin ja/tai luovasti yhdessä kehitellen. Kun perusteet on hallussa, voi sitoa kirjoja oman kiinnostuksen ja taitojen mukaan yksilöllisin ohjein. Materiaaleja on mahdollista ostaa kurssilla.

• Pehmokantinen kirja
18.–19.1.2020, la–su klo 9.30–16.15

• Kirjansidontaa talvilauantaisin

1.2. ja 15.2.2020, 2 x la klo 9.30–17.00
Kaksi helmikuun lauantaita kirjansidonnan merkeissä. Tervetuloa mukaan uudet aloittajat! Kurssilla voidaan tehdä perinteistä tai luovaa kirjansidontaa. Valitaan yhteinen tai kullekin omanlainen kiinnostava malli, joka soveltuu perusteiden opetteluun. Kokeneet voivat kurssilla edistää keskeneräisiä töitä tai aloittaa uusia projekteja yksilöllisin ohjein.

• Tuhatjalkainen sidos

22.–23.2.2020, la–su klo 9.30–16.15
Luovaa kirjansidontaa! Avoselkäinen kirjansidos, jonka selän yli kansille ulottuva koristeellinen ompelu muistuttaa tuhatjalkaista. Tuhatjalkainen sidos on englanniksi caterpillar stitch. Ohjeen on kehittänyt ja kirjassaan julkaissut Keith Smith. Ompelu kannattaa yhdistää ketjupisto-ompeluun, jotta kirjasta tulisi tukeva ja käytännöllinen. Avoselkäisenä kirjan etu- ja takakansi ovat toisistaan erilliset, joskin myös yhtenäinen kansi on mahdollinen. Kannet kannattaa tehdä helposti reijitettävästä materiaalista, koska tuhatjalkainen vaatii paljon reikiä, yhden joka jalalle! Ehkäpä siis taipuisat nahkalaminaattikannet olisivat kätevimmät.

• Nappisidos

21.–22.3.2020, la–su klo 9.30–16.15
Kirjan selkäompeluun liitetään pieniä nappeja koristeeksi. Muistikirjaksi tai vaikka erityisten juhlien ohueksi vieraskirjaksi tai albumiksi. Nappisidos on liimaton sidos. Se sai innoituksen kirjotuista kirjoista, mutta on kuitenkin omanlaisensa ompelutekniikka. Parhaiten sopivat pienet paidan napit tai vastaavat ja niitä pitää olla useita samanlaisia tai ainakin keskenään suurinpiirtein saman kokoisia. Tekniikalla voi toteuttaa melko ohuita kirjoja, yhden, kahden tai kolmen vihon sidoksia, mietitään ja sovelletaan yhdessä. Kannet voivat olla taipuisat ohuesta pahvista tai kovat paksusta pahvista. Päällystys kirjansidontakluutilla tai puuvillakankaalla – teemaan sopien vaikkapa vanhalla kauluspaidalla!

• Nukkekodin minikirjat

28.3.2020, 1 x la klo 9.30–17.00
Tehdään pikkuruisia kirjoja nukkekodin mittakaavaan sopivaksi. Päällystetään kannet ohuella nahalla tai kankaalla ja koristepaperilla. Tehdään nukketalon kirjahyllyyn luettava runokirja tai parikin. Minikirjojen sivuina voidaan käyttää myös erilaisia vanhan kirjan sivuja tai valkeaa paperia. Tehdään yksinkertaiset päällystetyt kannet, jotka näyttävät aivan oikealta kirjalta. Kanteen voidaan myös koettaa painaa kultakoristeita. Voit ottaa mukaan kaikenlaista rekvisiittaa, mikä tuntuisi inspiroivalta ja aiheeseen sopivalta: ainakin mahdollisimman pienikuvioisia papereita, kankaita ja tosi ohuita nahkoja.
TÄÄLLÄ ON TILAA! Kokeneet voi tehdä muutakin kuin minikirjoja.

• Kannellinen laatikko

4.–5.4.2020, la–su klo 9.30–16.15
Tehdään kaulallinen säilytyslaatikko tiiviisti sulkeutuvalla kannella. Mitat oman säilytystarpeen mukaan. Tehdään laatikko alusta asti itse paksusta pahvista liimaten. Kansi ja pohjalaatikko ovat saman mittaiset, kaula toteutetaan uudella helpohkolla tavalla. Rasian päällystämiseen ja vuoraukseen voidaan käyttää koristepaperia, tapettia, kirjansidontakluuttia ja taustattua puuvillakangasta.

• Luovaa kirjansidontaa lauantaisin

2.5. ja 9.5. ja 16.5.2020, 3 x la klo 9.30–17.00
Luovaa kirjansidontaa oman valinnan mukaan. Valitse valmiista malleista tai tuo malli/ohje mukanasi, opetellaan ja kehitellään yhdessä. Tuo mukanasi kaikenlaisia inspiroivia ja sopivalta tuntuvia materiaaleja.

• Liimaton ja langaton albumi

15.6.–17.6.2020, ma–ke klo 9.30–17.00
Uudenlainen tyylikäs albumirakenne, jonka selkärakenteessa ei käytetä lankaa eikä liimaa. Rakenne perustuu taitoksiin ja tarkkaan leikkaamiseen. (Tästä tulee lisäesittelyä vuoden alussa, samoin kuin kuva valmiista albumista :)

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
ommelkansisidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
Kalenterimuistikirjat kuminauhoilla ja ommellen

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
pehmokantinen kirja

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
tuhatjalkainen sidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
nappisidos

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
nukkekodin minikirjat

Kankaanpään Opiston kesäkurssiaiheita
liimaton ja langaton albumi